neděle 27. ledna 2013

„Systematické klamání”: EU vyčítá Praze podvod

Ve velkém měřitku mělo Česko již několik let podvádět při čerpání dotací Evropské unie. Umožnila to korupce a nedostatečné kontroly ze strany Evropské komise. Dosud nezveřejněná zpráva ukazuje, že skutečný rozsah podvodu nemohl být ještě ani zcela zmapován. V průběhu debaty o rozpočtu EU se v posledních týdnech dostaly do popředí především dotace EU – naposledy se zřetelem na zneučívání pomoci zemědělcům ve východní Evropě. Jak vyplývá z tajného dokumentu Evropského účetního dvora a Evropské komise, podvádělo při čerpání evropských dotací ve velkém také Česko.

Již v květnu se ukázalo, že české úřady Evropskou unii „systematicky klamaly”, cituje z uvedené zprávy nizozemský deník „Trouw”. Ve hře byla především korupce, o tom však Češi nepíší. Zpočátku si toho Evropská komise nevšimla, neboť je v takových případech odkázaná na součinnost dotčené země, uvádí „Trouw”. V předložené, dosud nezveřejněné zprávě ze září se k tomu uvádí, že „komise nemůže informacím a hodnocením (Čechů – pozn. red.), tak jak jsou v roční zprávě uvedena, důvěřovat”.

Jako trest má nyní Česko dostat o deset procent méně podpory na projekty v oblasti infrastruktury a pět procent méně na projekty v oblasti životního prostředí. Tolik výsledky jednání mezi Bruselem a Českem. Tajná zpráva vyzývá k uvalení vysokých pokut. Celkový rozsah podvodu však ještě není zcela jasný, jak uvedly holandské noviny. Zatímco se komise domnívá, že míra nesprávnosti českou stranou uváděných informací se možná pohybuje mezi deseti až pětadvaceti procenty, vychází Evropský účetní dvůr z toho, že téměř všechna Čechy poskytnutá čísla jsou falešná. Celkově bylo této zemi v letech 2007 – 2013 přislíbeno kolem 26,7 miliard Euro z prostředků EU, čímž patří Česko mezi největší příjemce dotací EU na hlavu.

Tento text byl redakcí měsíčníku “Sudetenpost” laskavě poskytnut k překladu do češtiny a zveřejnění na stránkách Náš směr.