sobota 25. července 2015

Zeman sklízí potlesk Rakušanů za svůj postoj vůči uprchlíkům: „Musíme Čechům jejich prezidenta závidět!“

„Bio-Rakušané si budou muset brzy žádat v Česku o azyl! To jsme to dopracovali.“ 
Až na nepatrné výjimky vyvolal vlnu souhlasných komentářů článek online-vydání deníku Die Presse z pátečního večera (Uprchlíci: Český prezident chce nasazení armády na hranicích) o tom, že Miloš Zeman navrhl nasazení armády na hranicích jako opatření proti uprchlické vlně. Rakouský deník se přitom odvolává na český zpravodajský portál Parlamentní listy. Zeman se vyslovil proti dobrovolnému přijímání uprchlíků a varoval před skrytými bojovníky milicí IS mezi migranty. Proti teroristické milici Islámského státu by prý v případě nutnosti „vzal do ruky pušku a táhl by do boje“, cituje Die Presse Zemana a připomíná, že „zatímco Zeman láteří“, aktuální česká vláda připravuje momentálně „osvětovou kampaň“, prostřednictvím které mají být lidé konfrontováni s problémem rasismu a „veřejnost má být zbavena strachu ze zesíleného proudu utečenců z oblastí občanských válek v Sýrii a v Iráku“.

„Musíme Čechům jejich prezidenta závidět“, napsal jeden z rakouských čtenářů mezi komentáře pod článek. „Je to politik, který hledí na SVŮJ národ!“, píše další čtenář, a pokračuje: „Je to vlastně samozřejmé, když se někdo cítí být kompetentní v oblasti, do které byl zvolen, povolán a za kterou je placen.“ A další čtenář na to reaguje: „A Rakousko zato otevírá svá kasárna pro tisíce mladých Nerakušanů schopných služby v armádě“, čímž naráží na fakt, že rakouská vláda se rozhodla poskytnout rakouská kasárna jako prostor pro ubytování pro žadatele o azyl, zatímco přijala drastická opatření v armádě z úsporných důvodů – zrovna dnes informoval veřejnoprávní rozhlas o tom, že sociálně-demokratický ministr obrany oznámil snížení počtu rakouských generálů na polovinu. Po celé zemi se ruší vojenská kasárna, dokonce nejsou peníze už ani na vojenské kapely. Další čtenář píše: „Všechny země jsou inteligentnější než my. Anebo nám vládnou lidé, co nemají absolutně žádné ponětí?“ Další se přidává na adresu Zemana: „Jenom tři slova: On má pravdu!“ Jiný zase píše o Zemanovi: „V Evropě existují také rozumní politikové, ti jsou ovšem v menšině!“ Další čtenář píše o Zemanově návrhu: „Alespoň dobrý pokus. Naši [politikové] je [uprchlíky] jen vděčně přijímají, ty odborné pracovníky a klíčové pracovní síly.“ Další čtenář porovnává Zemana s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem, který je sociální demokrat: „Oproti tomu je náš méďa Pusík neštěstí.“ Jiný čtenář zase na toto téma píše: „Náš pan prezident by si měl vzít příklad a neměl by podlézat!“ „Má velká úcta před prezidentem, který chce svou vlast sám bránit“, píše další rakouský čtenář o českém prezidentovi. A další komentář o Zemanovi zní: „Prezident, který je tu pro svůj národ a ne takový, co by si chtěl nechat platit svůj nový voličský národ pracujícími lidmi.“ Jiný čtenář přirovnává Zemana k jiným významným politikům: „Svět patří odvážným a ne těmhle rakouským hrbičům a patolízalům. Teď už jsou dva, Orbán a Zeman. Se Strachem budou tři. United they stand, divided they fall.“ Zajímavý je i tento komentář: „Bio-Rakušané si budou muset brzy žádat v Česku o azyl! To jsme to dopracovali. Doufám, že Karel Schwarzenberg se pak dobrým slovem Starorakušanů zastane!“

Zato kritiku sklidil od čtenářů autor zmíněného článku v Die Presse, protože si dovolil napsat, že Zeman „láteřil“. Redaktor prý do článku vpašoval svůj soukromý názor. „Ten [Zeman] je tedy opravdu zloduch, když se pokouší chránit svůj národ! Proč je v textu vůbec tahle zesměšňující poznámka, že láteří? Redaktor by si měl svůj vlastní názor nechat pro sebe a měl by dodat pořádnou zprávu“, zněl další souhlasný komentář. (-lb-)