neděle 12. dubna 2015

Poslankyně Semelová (KSČM) se chystá obrátit na vládu kvůli novému sudetoněmeckému sdružení

Semelová: „Registrace spolku je skandální událost a facka účastníkům protifašistického odboje“ 
Marta Semelová 
(Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons)
Jak jsme podrobně informovali, ve středu proběhla v Praze ustavující valná hromada Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (SKS ČMS). Promluvil na ní i hlavní iniciátor a zakladatel sdružení Tomáš Pecina, který ve svém projevu prohlásil, že zahájení činnosti nového sdružení je zásadním historickým zlomem v otázce česko-německých vztahů za celé období po konci druhé světové války. Také tvrdě odsoudil postup českého ministerstva vnitra, které podle něj záměrně „paralyzuje aktivity spolku“ tím, že nerespektuje rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a blokuje zápis spolku do veřejného rejstříku. Sdružení oznámilo také své plány ohledně založení vlastního vydavatelství a zřizování pomníků na území České republiky. Členem sdružení se může stát kdokoliv – je otevřeno každému, kdo se ztotožňuje se stanovami sdružení a souhlasí s jeho cíli. Sdružení není tedy zdaleka určeno pouze bývalým vyhnaným krajanům, ale mj. samozřejmě i Čechům či Slovákům, kteří mají zájem se na jeho aktivitách podílet. Sdružení má v úmyslu zakládat místní spolkové župy po celém území ČR. Až na Haló noviny česká média o středeční události pomlčela. Odkaz na „zpravodajství z valné hromady českých sudeťáků“ přináší i web Českého svazu bojovníků za svobodu.

Na skutečnost, že si této události v Česku nikdo nevšímá, poukazuje poslankyně parlamentu Marta Semelová (KSČM) ve svém článku na Parlamentních listech. Hodlá se v nejbližší době obrátit na vládu premiéra Bohuslava Sobotky, aby se registrací SKS ČMS důkladně zabývala a „hájila české zájmy“. Registraci sdružení na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu považuje Semelová za „facku účastníkům protifašistického odboje i českým rodinám vyhnaným ze svých domovů v pohraničí“. Je to podle ní další „skandální událost“ po otevření kanceláře SL v Praze před několika lety, „zvlášť v letošním roce, kdy si připomínáme sedmdesáté výročí ukončení druhé světové války“. Semelová kritizovala, že si česká média a česká politika středeční události nevšímají, a obává se „ovlivňování pohledu našich občanů, především pak mládeže, na historii“ prostřednictvím aktivit sdružení. Z plánů sdružení (například zrušení některých Benešových dekretů) jí prý „mrazí v zádech“.

Semelová má v úmyslu obrátit se na českou vládu, aby „v této situaci podnikla konkrétní kroky“. Žádá aby byla odsouzena aktivita „sudetských Němců, kteří šíří svou činnost na území ČR a hrubě urážejí naše občany, kteří sami, nebo jejich předkové, to všechno prožili“. Vyjádřila své přesvědčení, že se svým požadavkem nebude určitě sama.

Lidé diskutující pod jejím článkem na Parlamentních listech vyjádřili z velké většiny podporu názoru Semelové. (-lb-)