středa 29. dubna 2015

Oslavy 8. května? Symptom pokročilé schizofrenie Západu a tragikomické divadlo

Západní Spojenci v roce 1941 naprosto přesně věděli, kdo to je pan Stalin a co to je Sovětský svaz. Přesto koalici sil "svobody a demokracie" nevadilo uzavřít aktivní spojenectví s vůdcem státu, který se spolupodílel na napadení a okupaci Polska – na události, kterou Západ označil za důvod k rozpoutání Druhé světové války. Za porážku Německa byla Stalinovi slíbena východní polovina Evropy, kterou posléze i dostal. Vše, co se stalo po roce 1945 v novém "Východním bloku", jde na vrub Západu a jeho hloupé, arogantní, bezohledné politice: změny hranic, rychlá instalace pro-sovětských vlád ve východních a jižních státech Evropy pod kontrolou SSSR, události let 1956, 1968, Studená válka... Stalin a jeho následovníci pouze logicky hájili to, co získali od Spojenců za porážku Německa ve Druhé světové válce, a využívali vliv, který jim Západ svou sebestřednou diplomacií přiznal a zprostředkoval.

Blíží se 8. květen 2015, kulaté výročí porážky Německa v Druhé světové válce. V důsledku aktuálního konfliktu mezi Západem a Ruskem se naplno rozjela západní propaganda, projevující se mimo jiné nadměrnou aktivitou celé armády placených online trollů. Jejich úkolem je narušovat diskuze i publikační prostor rozporuplnými štěky, rádoby analýzami nerespektujícími ani ta nejzákladnější fakta, a zejména laciným zneužíváním zakořeněného antirusismu východních Evropanů. Soustavně se straší Sovětským svazem či "dobyvačným duchem Východu"; opakují se provokativní poznámky ohledně Srpna 1968.

Jenže... Západní propaganda se cíleně obrací na naivní a méně bystré Evropany. Protože každého průměrně inteligentního občana napadnou v reakci na zmíněné trollování hned dvě zásadní otázky:

1) Když byli Stalin a SSSR tak strašně špatní, proč je Spojenci přijali za své kamarády?

2) Spojenci sem v roce 1941 přiletěli z Marsu a neslyšeli nic o marxismu, bolševické revoluci, ukrajinském hladomoru, gulazích, dohodě s Hitlerem, napadeném Finsku, okupovaném Pobaltí, Polsku a okupované Besarábii a Bukovině?

Kdepak. Západ věděl velice dobře, s kým má tu čest. Ovšem bez Stalina a SSSR by Západ svou válku nikdy nevyhrál. Západ se vědomě postavil do jedné řady vedle Stalina a SSSR. Veřejně je podpořil a označil za své spojence. Vůdci Západu si s úsměvem podávali se Stalinem ruce. Západ tím zlegalizoval stalinistický státní aparát a všechny jeho dosavadní kroky v domácí i zahraniční politice. Přijal Stalina, sovětskou výkonnou moc a Rudou armádu za rovnocenné partnery pro "demokratický svět". Syrovou realitu však nikdo ze západních politiků ani západních internetových trollů samozřejmě nepřizná. Pak nastává absurdní situace – prostý, naivní občan stádovitě oslavuje porážku nacismu a zároveň plive na Stalina a Sovětský svaz. Zevní projev schizofrenie Západu; výsledek neléčené schizofrenie západní propagandy.

Symptomy schizofrenie Západu nalezneme i v dnešním postoji k Moskvě a odmítání účasti vysokých západních politiků na tamních oslavách 8. května. Rusko, a zejména ruský prezident Putin jsou dnes Západem označováni za agresory, okupanty (ponechám stranou rozbor tohoto schizofrenního bludu) a přátelská gesta vůči Kremlu jsou vnímána jako velké Fuj. Ten samý Západ neměl přitom žádný problém kamarádit se a spojit síly se Stalinem. Vůdcem, který těsně před přijetím do "osy Dobra" agresivní invaze do cizích států doopravdy pořádal – do Finska, Pobaltí, Polska, Rumunska – a následně tato území částečně či zcela okupoval.

Výsledek svého vřelého spojenectví s organizátorem Katyňského masakru, kterému darem předal polovinu Evropy, bude ten samý Západ už za pár dní nadšeně slavit. Dětinskost jeho urážlivých poznámek na adresu prezidenta Putina proto budí jen útrpný úsměv.

Oslavy kulatého výročí porážky Třetí říše získají na Západě osobitou formu, kterou bodří lidé na ulici nazývají upřímnými výrazy – šaškárna a trapné pokrytectví. Tragikomické divadlo, ve kterém zůstanou charakterní role paradoxně jenom těm aktuálně nejnáviděnějším představitelům – prezidentu Putinovi, Rusům a Rusku. Jako obyvatel "Západu", hodnotící události let 1914-1945 vlastním nezaujatým pohledem, který ani vzdáleně nekoreluje s oficiální západní propagandou, říkám jediné: nevidím žádný důvod k oslavě, nemám žádný důvod účastnit se kolektivních projevů schizofrenie. (-rk-)