pátek 17. dubna 2015

Netanjahu opět mystifikoval před celým světem: „Nacisté chtěli vyhladit civilizaci“

Rakouský prezident kritizoval postoj izraelského premiéra vůči dohodě s Íránem a plánuje cestu do Teheránu 
Premiér židovského státu Benjamin Netanjahu využil opětovně oficiální připomínání si tzv. holocaustu k politickému projevu a útokům na Írán. Není tomu tak dávno, co před celým světem v roce 2012 záměrně nafukoval údajné jaderné nebezpečí hrozící z Íránu – letos v únoru vyšlo mimo jiné najevo, že izraelský Mossad toto nebezpečí naopak ve svých zprávách popíral (informovala o tom světová média). Nyní se Netanjahu ve velkém stylu pouští i do překrucování historie. Vystoupil na pietním shromáždění u příležitosti „Dne Jom ha-šoa“, který má připomínat „šest miliónů obětí nacismu“. „Stejně jako se nacisté snažili zničit civilizaci a zajistit panské rase vládu nad celým světem, zatímco vyhlazovali židovský národ, tak Írán se snaží převzít kontrolu v regionu, rozšiřovat se a zničit židovský stát“, řekl ve středu Netanjahu podle listu Der Standard ve svém projevu. „Neponaučil se svět skutečně z nepředstavitelné univerzální a židovské tragédie minulého století?“, narážel na nedávno uzavřenou jadernou dohodu s Íránem. Řekl, že si tato „špatná dohoda“ nevzala ponaučení z historických lekcí.

Rakouský prezident Heinz Fischer (jehož manželka pochází z rodiny židovského sociálnědemokratického odbojáře, který po roce 1938 odešel z Rakouska) se v rozhovoru s tiskovou agenturou APA a pro úřední list Wiener Zeitung naproti tomu optimisticky vyjádřil k dohodě s Teheránem, že do konce léta by mohlo dojít ke konečnému řešení v této otázce. Uvedl ale, že status quo není definitivním výsledkem vyjednávání. Navíc podle něj neexistuje žádná jiná alternativa a právě kurs izraelského premiéra může vést ke katastrofě.

K projevu Benjamina Netanjahua Fischer řekl, že k dohodě s Íránem neexistuje žádná jiná rozumná alternativa: „V podstatě existují v tomto konfliktu tři možné pozice: buď se bude hledat kompromis, anebo nebude umožněno kompromisu dosáhnout. Pak by bylo důsledkem, že Írán by skutečně jaderné zbraně vyvíjel. A za třetí by tu byla možnost vojenského řešení. Druhá a třetí cesta nepředstavuje akceptovatelné volby, a proto je třeba je zamítnout. Z toho vyplývá, že první varianta je nejlepší ze všech.“ A na adresu Netanjahua konkrétně řekl, že jeho kritiku považuje za nesprávnou: „Analýzu Netanjahua, že nemít žádné řešení je lepší než řešení plynoucí z jednání, nesdílím. A státy EU také ne. A americký prezident Obama také ne.“

Fischer plánuje jako první hlava státu zemí EU od roku 2005 navštívit Írán. K návštěvě Teheránu dojde v druhé polovině tohoto roku. „Mám radost z toho, že o tuto cestu je zjevně velký mediální zájem“, dodal. Plánovanou cestu kritizovala zahraničněpolitická mluvčí rakouských Zelených, Windbüchlerová: „Jako nejvyšší reprezentant má zodpovědnost, spočívající ve vysílání jasných signálů. Sleduji s velkou skepsí, když hospodářská komora a spolkový prezident chtějí do Íránu cestovat jako první zástupci Evropy po skončení sankcí.“ Jako důvod, proč je cesta rakouských zástupců do Íránu podle ní nevhodná, uvedla politička strany Zelených mezinárodní soutěž karikaturistů o zneužívání pojmu „holocaust“, která byla vyhlášena v Íránu: „Toto antisemitské počínání je naprosto neakceptovatelné a je třeba to co nejostřeji odsoudit. Očekávám od Fischera jasná slova proti tomuto antisemitskému počínání v Teheránu a nikoliv oznámení jeho oficiální návštěvy“, uvedla. (-lb-)