pátek 10. dubna 2015

Schválena další německá ponorka pro Izrael – může nést rakety s jadernou hlavicí

Minimálně 165 mil. eur jde na ponorku z peněz německých daňových poplatníků 
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjádřil nedávno hluboký nesouhlas s předběžným mezinárodním ujednáním o íránském jaderném programu. Podle tohoto politika je ujednání základem konečné dohody, která „ohrozí přežití Izraele“. Konečná dohoda světových mocností s Íránem by měla být připravena do konce června. Výměnou za ústupky budou postupně zrušeny hospodářské sankce, kterým nyní Teherán čelí. Mezitím je však Izrael vyzbrojován německými ponorkami, které jsou podle mezinárodních expertů schopny nést rakety s jadernou hlavicí.

Německá „Spolková rada pro bezpečnost“, což je výbor spolkového kabinetu zabývající se otázkami kontroly a koordinace bezpečnostní politiky současného spolkovoněmeckého státu, povolila nyní export další ponorky do Izraele. Informovaly o tom noviny Süddeutsche Zeitung. Jedná se o pátou z celkového počtu šesti ponorek, které byly slíbeny Izraeli. Německo ponorku financuje z jedné třetiny penězi daňových poplatníků – odhaduje se, že se jedná o 165 miliónů eur. Odborníci ale poukazují na skutečnost, že Německo Izraeli navíc poskytlo výhodnou prodejní cenu. Jak poznamenává Spiegel online, nejen proto je vývoz těchto ponorek do židovského státu „choulostivou záležitostí“. Je totiž považováno za „otevřené tajemství“, že izraelské vojenské námořnictvo ponorky po dodání modifikuje tak, aby mohly být vyzbrojeny nukleárními hlavicemi.

Zmíněné grémium dále povolilo export 336 vojenských nákladních vojenských vozidel do Alžírska a náhradních součástí pro výrobu munice do Indie. Do posledně jmenované země poputují i německá zařízení, která pomáhají rozeznávat ponorky a torpéda. (-lb-)