středa 1. dubna 2015

V Brně se na tradiční akci „Izrael a my“ vyvyšovaly schopnosti Židů nad Araby

Jako každý rok, pořádala se i letos v Brně s podporou brněnské radnice „veřejná debata“ pod názvem „Izrael a my“, jejímž pořadatelem byli vedle brněnské židovské obce také křesťanští sionisté z české pobočky ICEJ („Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém“). Hlavními hosty akce, která proběhla již 18. ledna, byli izraelský velvyslanec Gary Koren a profesor biblistiky a religionistiky Filosofické fakulty Ostravské univerzity Tomáš Novotný. Hostem byl i designovaný ministr kultury Daniel Herman. Debatu moderoval novinář Petr Brod – muž, který se výraznou měrou podílí na infiltraci „holocaustových témat“ do veřejně dotovaných projektů týkajících se (navenek) česko-německých vztahů prostřednictvím Česko-německého fondu budoucnosti. Není ani náhodou, že Česko-německý fond budoucnosti dotuje křesťanské sionisty z ICEJ, jak potvrzuje výroční zpráva ICEJ pro rok 2014.

Ostravský profesor biblistiky a religionistiky Tomáš Novotný vystoupil se svou přednáškou, ve které se věnoval motivům „narůstajícího antisemitismu“. Odůvodnil tento fenomén jednak údajným biblickým posláním židovského národa a také v podstatě závistí méně schopných etnik, než jsou podle něj Židé. „Židovský národ je nejen početný a všude po světě, je i neuvěřitelně úspěšný. Mohli bychom si dlouho ukazovat, jak v nejrůznějších oblastech ovlivňuje celosvětové dění – od technických vynálezů, přes lékařskou a jinou vědu až po oblasti umělecké“, řekl Novotný. „Žel, jak se domnívám, úspěšnost a schopnost židovského národa je zároveň jeho neštěstím. O tom, že jsou Židé daleko úspěšnější než např. muslimové, není potřeba diskutovat. Dovolte mi jenom malý příklad: Muslimů je na světě asi jedna a půl miliardy. Tzn. přes 20 % světové populace. Za dobu sto čtrnácti let, po kterou je udělována Nobelova cena, získali 4 ocenění. Židů je na světě podle odhadů asi 14 milionů – tedy asi 0,2 % (dvě promile) světové populace. Za stejné období získali 129 Nobelových cen“, zopakoval Novotný oblíbený příklad proizraelských publicistů a webů o tom, že Židé jsou v získávání Nobelových cen 3000krát úspěšnější než muslimové. Zatímco podobně orientovaní autoři jako Novotný pravidelně vyzdvihují výrazně nadproporcionální podíl příslušníků židovského etnika v pozitivně vnímaných oblastech života, jakékoliv zmínky o nadproporcionálním podílu příslušníků židovského etnika v negativně vnímaných oblastech života zatracují zpravidla jako smyšlené spiklenecké teorie a „antisemitismus“.

Jak lze interpretovat následující porovnání vztahů mezi Židy a „neschopnějších, ubožejších nebo chudších“ Arabů s postavičkami známého kresleného seriálu, tak jak jej podal Novotný, ponechme fantazii naslouchajících hostů brněnské akce Izrael a my – Novotný takto vysvětluje údajné projevy „islamofílie“ v Evropě: „Lidé mají dojem, že, když je někdo neschopnější, ubožejší nebo chudší, tak se ho mají automaticky zastávat a chránit. Všichni známe např. kreslené filmy o Tomovi a Jerrym. A jako ve všech takovýchto groteskách, kde stojí slabý proti silnému, už nějak z principu všichni fandí Jerrymu. Jenom proto, že je menší a slabší. Přestože stále Toma otravuje, provokuje nebo mu přivazuje bombu na ocas. A Tom má prostě smůlu, protože je větší a silnější. Asi by se všichni diváci divili, kdyby Tom jednou Jerryho definitivně zaplácl...“ (Celý text jeho projevu ZDE.)

ICEJ se na svých internetových stránkách navenek prezentuje jako organizací, která chce „být aktivním hlasem na poli usmíření mezi Židy, křesťany a Araby“ nebo „pracovat ve prospěch smíření mezi Araby, Židy a ostatními občany a obyvateli izraelské země“. Zároveň však zastává radikální postoje v otázkách palestinsko-židovského konfliktu a na svých stránkách podporuje myšlenku „židovského národního státu“. Na neděli 19. dubna plánuje ICEJ opět svou veřejnou akci „Kulturou proti antisemitismu“, na kterou přijal pozvání místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, ministr kultury Daniel Herman a izraelský velvyslanec Gary Koren. Pořadatelé odůvodňují konání akce „neustále narůstajícím antisemitismem“ ve světě, v Evropě a v České republice.

Tato organizace se v České republice jako v jedné z několika málo evropských zemí těší výrazné podpoře zdejších politiků a disponuje dobrými kontakty s veřejnoprávními sdělovacími prostředky. V minulosti na sebe ICEJ v médiích upozornila také případem jednoho svého přívržence a „milovníka Izraele“ z Velké Británie, kterého české sdělovací prostředky působivě prezentovaly jako syna bývalého „nacistického masového vraha“ a zločince. Rešerše Našeho směru a informace rakouského historika, jenž působí ve státní instituci, která má za úkol zpracovávat historii nacionálnáho socialismu v Rakousku v letech 1938-1945, však tehdy českými médii šířená tvrzení vyvracely. Česká televize se k věci přes opakované sliby dodnes nevyjádřila. (-lb-)