úterý 2. června 2015

„Uprchlíci“ v táborech se bouří: chtějí denně kuře s bramborem, dvě teplá jídla a tabák zadarmo

Rekordní počet žadatelů o azyl v Rakousku od doby uprchlické vlny z ČSSR – letos to bude minimálně 70.000 nových žádostí o azyl
Zatímco minulý týden tři žadatelé o azyl ze severní Afriky v největším utečeneckém táboře Rakouska, v Traiskirchenu jižně od Vídně, podpálili matrace a vynutili si zásah hasičů, posadil se minulou sobotu před vstupní bránu do nouzově vybudovaného stanového tábora pro uprchlíky v Linci, který byl zřízen na místě policejního sportovního hřiště, jeden z uprchlíků a vyhrožoval, že si příborovým nožem prořízne krk. Podle údajů policie byl tento žadatel o azyl se Sýrie nespokojen se stravou policejní kantýny (!), protože jídla je prý málo a nechutná mu. Zároveň si stěžoval, že mu není zadarmo poskytnut tabák, ubytovací podmínky jsou špatné a zadarmo vydávané ošacení neodpovídá jeho představám. Asi padesát další žadatelů o azyl se k tomuto protestu spontánně přidalo – „uprchlíci“ házeli jídlo, které dostali k večeři, na zem, vyřvávali a divoce gestikulovali. když se policisté pokoušeli vyjasnit situaci. Muži prý chtějí pravidelně dostávat teplou večeři. Na místo se muselo dostavit sedm zásahových vozidel policie. Ve stanovém táboře v Linci se nachází 160 žadatelů o azyl a dalších 40 přebývá v policejní tělocvičně. Detail na okraj: policejní kantýna vyvařuje extra pro tyto uprchlíky a odstranila z jídelníčku vepřové maso, protože mezi nimi je mnoho muslimů.

Podobný případ jako ten v Linci se minulý týden odehrál také v Bavorsku – několik tucet mužů, především ze Senegalu, Mali a jiných afrických zemí se bouřilo v uprchlickém táboře v Indersdorfu. Dožadovali se druhého teplého jídla každý den. Když na místo dorazila policie, byla konfrontována  se 40 agresivními žadateli o azyl. Zastupující zemský rada Alexander Krug konkretizoval požadavky těchto Afričanů. Podle Süddeutsche Zeitung jim šlo o to, že by chtěli „nejraději každý den kuře, rýži a brambory“. Momentálně úřady zvažují, do jaké míry by se těmto požadavkům žadatelů o azyl dalo vyhovět.

Rekordní počet žadatelů o azyl od doby uprchlické vlny z ČSSR

Rakouské ministerstvo vnitra mezitím odhaduje, že letos naroste počet žadatelů o azyl na 70.000. Tím se dosáhne absolutního rekordu od doby, kdy po vpádu armád Varšavské smlouvy do ČSSR v srpnu 1968 vypukla uprchlická vlna z této země do Rakouska. Ministerstvo oznámilo, že společně se Švédskem bylo Rakousko v uplynulém květnu první cílovou zemí v Evropě uprchlíků v poměru k počtu tamních obyvatel. Jenom za minulý týden to bylo 1781 žádostí o azyl a za minulý měsíc 6240, za prvních pět měsíců roku 2015 celkem 20.620 žádostí o azyl.

Definitivně nejvyšší byl počet uprchlíků do Rakouska po porážce povstání v Maďarsku, kdy v letech 1956/1957 emigrovalo 180.000 lidí do alpské republiky. Po 21. srpnu 1968 uprchlo do Rakouska 162.000 občanů Československa.

Rekordní nezaměstnanost v Rakousku stoupá – zejména mezi cizinci

Na rakouském pracovním trhu se situace měsíc od měsíce zhoršuje. Ke konci května nemělo práci 395.518 lidí, což je nárůst o 6,9 procent ve srovnání s loňským květnem, z toho 28 % tvoří „cizinci“. To ale neznamená, že zbývajících 72 % tvoří autochtonní obyvatelstvo, protože se sem započítávají lidé s rakouským státním občanstvím. Rakouské pracovní úřady mají problém najít pro cizince práci, protože tito lidé špatně (nebo vůbec) hovoří německy a mají pouze základní vzdělání. Podle údajů listu Die Presse má 70 % cizinců pouze základní vzdělání.

Nadproporcionální podíl cizinců na kriminalitě

Podle zprávy o bezpečnosti, které vypracovalo rakouské ministerstvo vnitra, tvořili 70 % všech nově příchozích osob do vyšetřovací vazby cizinci. Ministr vnitra Wolfgang Brandstetter v rámci parlamentní interpelace sdělil, že 54 % všech vězňů v Rakousku tvoří cizí státní příslušníci. Narůstá problém s agresivitou a bezskrupulózností organizovaných mládežnických band operujících ve Vídni. Minulý týden vzbudil pozornost krvavý incident ve vídeňské městské hromadné dopravě – v lince tramvaje se mezi sebou hlasitě hádali žadatelé o azyl z Čečenska. Jeden muž vytasil na zastávce tramvaje zbraň a svého kontrahenta zastřelil. Náhodně kolemjdoucí devatenáctiletá žena utrpěla průstřel lýtka.

Z aktuální diskuse ohledně „uprchlické politiky“ profituje opoziční FPÖ – o víkendových zemských volbách ve Štýrsku získala FPÖ navíc 16,2 %, zatímco lidovci a sociální demokraté utrpěli velké ztráty. Podobný trend se ukázal i při víkendových zemských volbách ve východní spolkové zemi Burgenland. Zemské a komunální volby se budou konat v říjnu i ve Vídni. (-lb-, -Die Presse-, -Junge Freiheit-, -Kronen Zeitung-)