sobota 27. září 2014

Češi si nedají pokoj – zase velkolepě lžou o své historii

Tomáš Krystlík 
Pomník Čechům i dalším občanům Československa, kteří museli na podzim roku 1938 utéci před Němci z pohraničí, vyroste do roka na okraji Plzně. V pátek (26. 9. 2014) byl na někdejší hranici okleštěné republiky slavnostně odhalen základní kámen. ,Tady bude stát do roka pomník vyhnaným Čechům… Bude to první památník svého druhu v České republice,´ řekl Právu Stanislav Bukovský z plzeňské organizace Českého svazu bojovníků za svobodu. Akci inicioval Kruh občanů vyhnaných z pohraničí v roce 1938…
Kromě nápisu připomínajícího vyhnání Čechů na něm bude i reliéf českých zemí před mnichovskou dohodou a po ní. Cena díla by neměla převýšit šest set tisíc korun a potřebné finance už přislíbil kraj, pozemek poskytlo město…

,Ze zhruba osmi set tisíc Čechů jich bylo v roce 1938 vyhnáno nebo ze strachu odešlo 122 tisíc, s nimi také patnáct tisíc Židů a osmnáct tisíc německých odpůrců nacismu,´ řekl Bukovský.

Miroslavu Mimrovi, který se zúčastnil pátečního slavnostního aktu, bylo tehdy šest let. Tenkrát bydlel v Jindřichově Hradci. ,Sudetskou linii jsme měli dvě stě metrů od baráku. Viděl jsem, jak Čechy vyháněli, měli dvě hodiny na to, dát se k Němcům, nebo opustit vesnici. Utečenci táhli kolem nás, vozík, na něm pár věcí a peřina, na které sedělo malé děcko. Víc neměli,´ zavzpomínal.
ZDROJ: Novinky.cz 

***

Skvělé! 76 po dané události Češi o své historii lžou a co je horší: jsou podporováni státem, neuvažujícími žurnalisty, historiky a hlupáky. Nikdo z Čechů nemusel „na podzim roku 1938 utéci před Němci z pohraničí“, s použitím originální dikce v článku. V této souvislosti by mne zajímalo, čím si pan Bukovský vysvětluje, že bylo „vyhnáno nebo odešlo ze strachu“ tak málo Čechů a naprostá většina z nich zůstala? Nemuseli se ničeho obávat a mít strach? Nebylo to snad tím, že Německo nikoho z Čechů z odstoupených území, až na 41 jedinců, které požádalo, aby se vystěhovali do vnitrozemí, nevyhánělo?

Pan Miroslav Mimr je ještě horší exemplář nepřemýšlivce: „(Češi) měli dvě hodiny na to, dát se k Němcům, nebo opustit vesnici.“ To je kardinální lež. Češi-starousedlíci (kritérium: narozen v odstoupených územích před rokem 1910 a bydliště v odstoupeném území nebo Hlučíňan) a dále v pokolení přímém až po své vnuky dostali říšskou státní příslušnost (občanství) automaticky přidělenu, Hlučíňané vrácenu. Češi přistěhovavší se do odstoupených území mezi válkami ji nedostali a museli o ni, pokud měli zájem, žádat. U nich pak německé úřady zkoumaly vhodnost změny československé národnosti na německou, včetně předpokladů rasových, což se vyřizovalo měsíce a ne během dvou hodin, jak uvádí Mimr.

Tento text vyšel na autorově blogu a je zde převzat s jeho laskavým souhlasem. Diskutovat lze pod uvedeným odkazem nebo na našich Facebook-stránkách.