středa 10. září 2014

Ponorku pro Izrael za miliardu euro musí z jedné třetiny zaplatit německý daňový poplatník

Experti varují, že ponorku lze vyzbrojit atomovými zbraněmi. Neprůhledný obchod s Izraelem.
Zdroj: DiePresse.com
V pondělí se v severoněmeckém Kielu vydala na dvacetidenní cestu do Izraele již čtvrtá německá ponorka určená pro Izrael. Na palubě ponorky s názvem „Tanin“ (hebrejsky „krokodýl“) se nachází padesátičlenná izraelská vojenská posádka. Jedná se o první ponorku ve službách izraelské armády, jejíž pohonné zařízení není závislé na vnějším ovzduší. Proto se hodí při nasazení na velké vzdálenosti a může dlouhou dobu zůstat pod vodou. Dobře informované kruhy tvrdí, že jedna z již dodaných německých ponorek  mezitím operuje v Arabském moři.

Ponorka „Tanin“ od výrobce Thyssen Krupp Marine Systems je doposud největší ponorkou vyrobenou v Německu a údajně stojí více než jednu miliardu euro. Třetinu z nákladů (nejméně 330 mil. euro) platí z toho německý daňový poplatník. Zbytek nákladu sice oficiálně přebírá Izrael – naprosto převážně ovšem formou dodávek zboží pro německý Bundeswehr. Mezi experty je také poukazováno na to, že ponorky pro Izrael jsou nápadně drahé ve srovnání s jinými ponorkami určenými pro Bundeswehr. To budí podezření, zda špatně průhledné obchody s německými ponorkami neskrývají ve skutečnosti další společné projekty „německo“-izraelské spolupráce.

Oficiálně je financování ponorek pro Izrael z německých veřejných prostředků odůvodňováno údajnou „historickou odpovědností“ Německa vůči židovskému státu. Problematická je ovšem skutečnost, že tyto ponorky mohou být Izraelem nukleárně vyzbrojeny. Tím Německo ve skutečnosti pomáhá budovat a modernizovat kontroverzní izraelský nukleární program. (-lb-)