pondělí 8. září 2014

Odborník Miroslav Mareš: Vzdělaní občané by měli znát historické reálie nacismu a měli by se s nimi umět vypořádat

Rozcestník dnešního zpravodajství o soudu s vydavateli Hitlerových projevů
Před brněnským Městským soudem stanuli dnes dopoledne opět vydavatelé Hitlerových projevů. Hlavní náplní programu byl přitom výslech soudního znalce a historika Jana B. Uhlíře, jenž je autorem kontroverzních "odborných vyjádření" k obsahu knihy, na základě kterých staví znění obžaloby. Jak dnes u soudu Uhlíř otevřeně doznal, nezkoumal ve svém vyjádření ke knize precizně, zda autor komentářů, Lukáš Beer,  ve svých vlastních komentářích větnou stavbou exaktně uvádí, že cituje Hitlera, a zda se tyto pasáže doslova nacházejí v samotných projevech. Obhajoba a obžalovaní Uhlířovi vytýkali, že v jeho odborném vyjádření vytrhuje Beerovy citáty z kontextu a že všechny citáty se prokazatelně nacházejí v Hitlerových projevech. Uhlíř vysvětlil, že tak důkladně knihu nestudoval, protože by to přesahovalo rámec zadaného úkolu.

Rozsudek bude vysloven tuto středu odpoledne. Státní zástupce Jan Petrásek nenavrhl v závěrečné řeči žádnou konkrétní výši trestu, což není obvyklá praxe.

O procesu dnes informovala porůznu česká média – a sice velice heterogenním způsobem. Dosti markantní je například rozdíl ve způsobu, jakým o obsahu dnešního jednání referoval Deník.cz a Novinky.cz.

Odborník Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity řekl dnes na dotaz Českého rozhlasu ke kauze: „Tak ono se přece jen jedná o přetisk historických projevů a domnívám se, že by vzdělaní občané měli znát historické reálie nacismu a měli by se i s takovými knihami umět vypořádat. (...) Takže si myslím, že kniha sama o sobě zas až tak velké nebezpečí nepředstavuje – může třeba někoho utvrdit v jeho názorech, ale nemyslím si, že by třeba měla šanci získat nějaké nové lidi pro podporu neonacismu.“ (Celé znění rozhovoru.)

Rozcestník dnešního zpravodajství a fotogalerie k procesu:

Deník.cz 

Fotogalerie z procesu (Deník.cz) 

Česká televize 

idnes.cz 

Zpráva ČTK 

Blesk.cz 

Novinky.cz