neděle 7. září 2014

Otevřený dopis pro pana Jana B. Uhlíře

Václav Junek 
Vážený kolego, především: cele respektuji veškerou Vaši dosavadní práci i její výsledky v historickém oboru, v němž se orientuji a který je mi též blízký. Současně Vám přirozeně ani v nejmenším neupírám právo na jakýkoli Váš osobní, anebo odborný názor. Ale proto, že jsem si také (ale to narozdíl od celé řady jiných, kteří o tom titulu pouze hovoří, protože jej nikdy nečetli, natož aby si ho za ty drahé peníze, co stojí, koupili) prostudoval knihu, v jejíž kauze se už nějaký čas angažujete, musím se obrátit právě na Vaši odbornou erudici i na Vaše svědomí.

Nevím a nekvalifikuji, kdo Vás pro Vaši účast na brněnském procesu s vydavateli a autory knihy "ADOLF HITLER - PROJEVY" angažoval a co Vás k této spolupráci (jistě kromě honoráře za Váš odborný posudek, což bych ještě lidsky pochopil) nutí. Podle mně dostupné Vaší argumentace jsem Vás však nucen ujistit, že opravdové formě, obsahu a konečně i významu knihy neodpovídá ani z větší části. Vydavatelský počin nakladateklství guidemedia je vedle zjevně čistě komerčního podniku nanejvýš prostředním zdrojem historických informací, navíc vždy uvedených na pravou míru souvisejícími, vcelku přijatelnými komentáři. Rozhodně tedy nejde o pranic z toho, co také Vy pomáháte žalovat.

Dost mne na tom celém udivují dvě věci: lehkost, s jakou se naopak nevěnujete skutečným pravým i levým edičním excesům, co jich jen u nás vychází. A současně ochota, s jakou svým konáním nakonec napomáháte skutečným skutečným neonacistům a ultraprapravičákům, ktreré nesnáším stejně jako Vy.

Zítra máte vystoupit v procesu, který je zjevně tendenční, zpolititzovaný, podivně účelový a především značně vágní. Jestliže si vážíte své dosavadní praxe i vlastní pověsti historika, měl byste se nad celou věcí ještě zamyslet – a to věru důkladně.

Děkuji Vám,

Václav Junek,
spisovatel a scénárista,
rvj@cbox.cz

*** 
Václav Junek (narozen v Praze, 20. dubna 1950) vyrostl v rodině akademického malíře a grafika Václava Junka. Dětství a mládí prožil přímo na Václavském náměstí a v jeho bezprostředním okolí, takže se dostal již značně brzy „mezi lidi“. Zažil tak přímo éru malých pražských divadel i šedesátá a sedmdesátá léta. Než v roce 1969 přišel o cestovní pas, stačil sjezdit polovinu tehdejší Evropy. Po okupaci ´68 začíná ve stále ještě ranném věku pracovat v médiích a setkává se zde přímo s celou řadou silných osobností, které utvářely tehdejší dobu, i jeho. Prožije šestnáct let na vedoucím postu pražské Lucerny a zejména po listopadu ´89 se věnuje výkonné produkci, režii, scénáristice, dramaturgii a literární práci. Je mj. režisérem a autorem řady populárně vědeckých a dokumentárních filmů, hraných uměleckých dokumentů, audiovizuálních programů, scénických realizací a Special Events realizací. Je autorem 42 knih. Další informace o autorovi ZDE.