sobota 16. května 2015

Loupežný nájezd gestapáků live – ČT si nezadá s bolševickým překrucováním dějin

Soudní znalec na extremismus a historik Jan B. Uhlíř nyní odborným poradcem stupidní „reality“ show „Dovolená v Protektorátu“
Lukáš Beer
Historik Jan Boris Uhlíř a režisérka Zora Cejnková obšťastní české diváky 
napínavým protektorátním sci-fi
Pamětníci si možná ještě vybaví nevoli „československých protifašistických bojovníků“ v roce 1988, když Československá televize zahájila vysílání televizního seriálu „Rodáci“ režiséra Jiřího Adamce. Seriálu, jehož dějství se odehrávalo počínaje rokem 1942 a zachycovalo osudy hlavního hrdiny Vitáska (Jan Šťastný) – ten byl nejen uvědomělým komunistou, ale také pověstným sukničkářem, který se rád napil. Možná někoho dnes udiví, že kontroverze ohledně seriálu se tehdy promítla na stránkách perestrojkového Rudého práva, kde se vyskytla kritika na adresu režiséra Adamce (pokud mne paměť nešálí, tak ze strany Československého svazu protifašistických bojovníků a některých čtenářů), že jeho seriál údajně zlehčuje utrpení za Protektorátu a znevažuje „protifašistický odboj“. Dokonce i humoristický kreslený časopis Dikobraz tehdy zveřejnil polemiku na toto téma (na prvních dvou vnitřních stránkách vcházely i krátké politické komentáře). Kritikům se nelíbilo, že Vitásek se za Protektorátu ožíral a za bílého dne se válel vesele na návsi a že si užíval života a postelových scén. To přeci neodpovídalo představám o letech 1942-1945 jako nejhorší „době temna“ českých dějin. Legendární jsou také „hrdinské“ scény seriálu, odehrávající se na jaře 1945, kdy Vitásek se svými kumpány-partyzány a Rudoarmějci sáhne po samopalu a „osvobozuje“ – divák se tehdy neubránil dojmu, že k partyzánům se více méně přidal celý český protektorátní mainstream.

Tyto paralely jsem si musel vybavit, sledujíce kritický ohlas českých diváků na ani ještě ne odvysílanou, chystanou „reality show“ České televize, jejíž první díl má české diváky obšťastnit již za týden. Popis charakteru pořadu Dovolená v Protektorátu je dosti výmluvný: „Během reality show tak rodina, umístěná na chalupu na samotě, zažije podobný teror, jaký si mnozí pamětníci, co zažili protektorát, pamatují dodnes. Pokud to vydrží, vyhrají milion. První díl, který má premiéru 23. května a jímž ,dovolená v protektorát‘ začíná, nese název Vítejte v pekle!“ Tvůrci pořadu si podle slov jeho režisérky Zory Cejnkové jsou vědomi toho, že se jedná o kontroverzně zpracovaný zábavný žánr, jakým reality show je. „Myslíme si, že při dodržení určitých etických pravidel a historické věrnosti se jedná o korektní pokus, jak tuto dobu přiblížit”, sdělila Cejnková (ročník 1971) agentuře ČTK.

Cejnková v souvislosti se svým pořadem hovoří opakovaně o „co nejvíce možné autentičnosti“: „Snažila jsem se k té době přistupovat bez školních klišé a předsudků. Protektorát byla strašná doba, ale pro každého jinak... Rodina v domě bude spolu s divákem prožívat příběh, který je složený z dobově autentických historek, z příběhů řekněme všeobecnějšího rámce a ze zcela nečekaných okamžiků, které školní učebnice dějepisu skutečně neobsahují. Právě proto, aby bylo celé to martyrium, které rodina prožívá, věrohodné, tak jsem opravdu až nesnesitelně trvala na všech historických detailech, jak to jen bylo možné. Musím poděkovat historikům, architektovi, rekvizitářům i produkci, že se mnou měli trpělivost. Ale protože nežijeme v roce 1939 (díkybohu!), museli jsme udělat některé, řekněme, kompromisy. Například vylepování plakátů. Za protektorátu k tomu sloužily vývěsné plochy, v našem projektu plakáty přibíjíme přímo na dům, protože je to samota a vytvářet zde plakátovací plochu je nesmysl.“ A tak tato autentická česká protektorátní rodina zažívá typický, „odbojářský“ autentický protektorátní osud: nájezd gestapáckých netvorů a ozbrojených složek, kteří ubohé Čechy hned okradou („berou všecko možný“) a nadávají jim do „českých sviní“ (odpověď českého budoucího odbojáře: „Ty jseš německá svině!“, reakce „gestapáka“: „Wir kommen wieder!“) a soudě podle seriálového traileru se český divák může dočkat i válečných scén a la „Rodáci“.

Česká televize samozřejmě ujišťuje, že „seriál Dovolená v protektorátu vznikal pod dohledem historiků a architekta, kteří dbali na dějinnou věrohodnost celého projektu“. Zmíněným historikem je Jan B. Uhlíř – člověk, který se před pár lety neštítil stvořit primitivním způsobem zmanipulovaně poskládané „odborné vyjádření“ v kauze Hitlerových projevů a jemuž zjevně není cizí ani publikování historických podvrhů (bližší informace ZDE). „Maximálně jsme se snažili o docílení autentické atmosféry, včetně např. razie gestapa“, tvrdí Uhlíř (ročník 1972) pro ČT.

Na druhou stranu každá mince má dvě strany, a Uhlířův přínos pro historické zmapování českomoravského zbrojařského průmyslu z let 1939-1945 si zaslouží uznání. I v rozhovoru s Českou televizí se k tématu vrátil: „V roce 1938 jsme byli nejlépe vyzbrojeným státem na světě – a své zbraně jsme předali Třetí říši, aby s jejich pomocí porazila Polsko, Dánsko, Norsko, Belgii, Holandsko, Francii, Jugoslávii, Řecko… Nebýt kanálu La Manche, tanky české výroby v německých barvách by se v roce 1940 projížděly po Londýně.“

Škoda jen, že tuto nemilou skutečnost tvůrci pořadu považují za natolik těžce stravitelnou, že zjevně pociťují tlak uchylovat se ke kompenzaci tohoto „českého mindráku“ odbojářskými přestřelkami ve stupidní reality show, která mladší generaci sugeruje, že „gestapáci“ přepadávali a okrádali české rodiny na potkání a ty si preventivně pořizovaly do domácnosti samopal a poslouchaly Benešovy instrukce z londýnského rozhlasu.

Nezdá se ale, že právě to by českým kritikům této „reality show“ vadilo. Naopak, pořad prý znevažuje a zlehčuje tehdejší utrpení. Jeden patrně reprezentativní český názor za všechny zní: „Jménem našich předků zvažujme stížnost na Radu! Takhle zneuctít památku lidí, co to museli prožívat. To vymysleli Sudeťáci? Nenechme to tak!“

Bolševické masírování ohledně protektorátních dějin si prakticky jen vyměnilo své odbojářské hrdiny a „osvoboditele“ za nové, ale jak vidno, v Česku se v roce 2015 najdou režiséři a „odborníci“, kteří by si s komunistickými propagandisty mohli navzájem konkurovat. To ale Čechy pochopitelně netrkne, protože zatím se nikdo nechystá natáčet „reality show“ z období Husákovy normalizace, jež by zřejmě průměrného obyvatele ČSSR vykreslila jako signatáře Charty 77, posluchače Svobodné Evropy a obdivovatele Václava Havla, do jehož bytu pořádá StB nájezdné razie a kolem jehož obydlí se denně prohánějí sovětští okupační vojáci.