úterý 2. prosince 2014

Brno 8. 12. 2014: Diskusní večer s historikem na téma „Mnichov a Beneš“

Hnutí Červenobílých zve na svůj 37. diskusní večer, který proběhne netradičně již v pondělí 8. prosince od 19:30 v Clubu Alembiq na ulici Údolní 46 v Brně (bližší informace ZDE). Na téma Mnichov a Beneš bude přednášet český historik a vysokoškolský pedagog PhDr. Libor Vykoupil, Ph.D.

Anotace: Přednášející se zaměří na mnichovskou genezi od událostí, které dohodě předcházely, počínaje již tzv. ženevskou odzbrojovací konferencí v roce 1932, až po samotné jednání v Mnichově, se zvláštním zřetelem k postavě čs. ministra zahraničí a pozdějšího prezidenta Edvarda Beneše.

PhDr. Libor Vykoupil, Ph.D. (* 1956) je český historik a vysokoškolský pedagog, zaměstnanec Historického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Na FF MU vyučuje např. kurzy České dějiny 20. století, Problémy demokracie a Edvard Beneš, ale rovněž i Dějiny USA v 18. století či mezi studenty oblíbené Dějiny jídla. Spolupracuje s Českým rozhlasem, který od roku 1999 do konce loňského roku vysílal jeho pětiminutové kalendárium, pořad Ecce homo. Z literární činnosti můžeme zmínit spolu s vydáním několika dějepisných učebnic i dvě významné monografie: Jiří Stříbrný – portrét politika a Český fašismus na Moravě. (Text Červenobílí, -lb-)