úterý 29. prosince 2009

Údajný dokument o íránském vývoji jaderné zbraně odhalen jako podvrh

Britské listy přinášejí dnes článek, který reaguje na rozšiřované falešné zpravodajské informace, které jsou s největší pravděpodobností izraelského původu:
Renomovaný bývalý důstojník americké CIA Philip Giraldi komentoval dokument, o němž 14. prosince informoval list Times of London. Tento dokument obsahoval údajný íránský plán na experimenty s "neutronovým iniciátorem" pro jadernou bombu. Podle Giraldiho, který měl na posouzení dokumentu údajně celý rok, se jedná o podvrh, jehož nejpravděpodobnějším původcem je Izrael, i když není zcela vyloučena ani britská účast, napsal pro Inter Press Service Gareth Porter.
Článek listu Times of London byl zveřejněn 14. prosince a neidentifikoval zdroj přetištěného dokumentu v jazyce farsí. Odvolal se pouze na "asijský zpravodajský zdroj" - což je výraz, který některá média používají pro izraelské zpravodajce. Podle dokumentu měl Írán na jaderné zbrani pracovat již od roku 2007. Publikace podvrhu vyvolala novou vlnu prohlášení na podporu Izraele ze strany USA i zemí EU, včetně podpory pro tvrdší sankce a připomenutí možnosti izraelského útoku, pokud diplomatická jednání selžou. ... Celý článek na Britských listech zde.