neděle 15. září 2013

Pavel Kamas promluví v neděli před sudetskými Němci a před politiky v Rakousku

Bude také reagovat na aktuální zákrok proti jeho nakladatelství.
Sál Babenbergerhalle v Klosterneuburgu,
kde v neděli 15. září 2013 pronese slavnostní projev
Pavel Kamas.
Dva týdny před konáním parlamentních voleb v Rakousku (volby do Národní rady) probíhají tento víkend slavnostní Sudetoněmecké dni vlasti, pořádané jako každý rok rakouskou odnoží Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SLÖ). Zúčastní se jich pravidelně i zástupci téměř všech parlamentních politických stran země. Tuto neděli vyvrcholí setkání slavnostním shromážděním v Klosterneuburgu nedaleko Vídně, kde před účastníky přednese hlavní projev vydavatel Pavel Kamas z Brna. Ten předběžně informoval Náš směr také o tom, která témata hodlá ve svém, i mezi bývalými vyhnanci napjatě očekávaném projevu oslovit.

Kamasovo vystoupení na letošním Sudetoněmeckém dni, který se konal letos v květnu v bavorském Augsburgu, vzbudil totiž nemalý rozruch poté, co – dle nepotvrzených informací – bylo vedení Sudetoněmeckého krajanského sdružení patrně ze strany českého ministerstva vnitra před vystoupením brněnského vydavatele varováno. Jeho přednáška musela proto proběhnout pouze pro uzavřenou společnost a zpráva o tomto malém „incidentu“ se stala po zbytek dne jedním z hlavních témat rozhovorů mezi přítomnými účastníky slavnostních dní. Důvodem tohoto pokusu o intervenci z české strany měla být Kamasova publicistická činnost. České ministertvo vnitra ve své pravidelné čtvrtletní zprávě o extremismu totiž zmiňovalo činnost jeho vydavatelství guidemedia etc.

Zatímco v případě Augsburgu se jednalo pouze o jednu z četných dílčích tematických přednášek, probíhajících v několika konferenčních místnostech areálu tamějšího výstaviště, kde se konal Sudetoněmecký den, promluví Pavel Kamas v neděli přímo jako hlavní řečník před všemi účastníky akce, jejíž zahájení proběhne v 15 hodin. Místem konání je hlavní sál „Babenbergerhalle“, který je hlavním kulturním střediskem Klosterneuburgu. Projevu Kamase budou předcházet pozdravná slova starosty města, stejně jako jednotlivých mluvčích politických stran SPÖ (sociální demokraté), ÖVP (lidová strana FPÖ (Svobodní) a pravděpodobně i BZÖ (Svaz Budoucnost Rakousko). Kamasovo vystoupení bude zároveň vyvrcholením a závěrem celé dvoudenní akce.

Pavel Kamas v sobotu uvedl, že ve svém projevu rozhodně bude reagovat na nedávný zákrok české policie proti činnosti jeho vydavatelství prostřednictvím zablokování firemního účtu. Za zvlášť pohoršující přitom považuje skutečnost, že k tomuto kroku se strany státních orgánů došlo bez jakéhokoliv předchozího rozsudku kvůli provinění. Česká policie dle informací ČTK a státního zástupce Jana Petráska teprve hodlá Kamase a jeho spolupracovníka, publicistu Lukáše Beera, v nejbližší době obvinit z přečinu schvalování a bagatelizace genocidy kvůli knižnímu vydání výběru Hitlerových projevů v prosinci loňského roku. Kamas chce ve svém projevu zmínit skutečnost, že tento pokus o hospodářskou likvidaci jeho nakladatelství nepřichází zřejmě náhodou – nedávno totiž veřejně ohlásil záměr vydavatelství přinést na letošní předvánoční knižní trh Beerův titul „Hitlerovi Češi“, který má českou veřejnost seznámit s tabuizovanými a zamlčovanými fakty moderních českých dějin.

Hlavním předmětem jeho projevu však budou přirozeně sudetoněmecko-české vztahy. „Chtěl bych naslouchajícím nastínit nové možnosti, na kterých by mohla stavět budoucí plodná spolupráce mezi našimi národními kmeny. Mnoho lidí z obou stran, se kterými hovořím, jsou toho názoru, že dosavadní postup k ničemu zásadnímu nevedl, a proto je třeba přijít s novými konstruktivními impulsy“, říká Kamas. Oslovit chce přitom samozřejmě i otázky globálního, společensko-hospodářského charakteru, v rámci kterých se budoucí česko-sudetoněmecká spolupráce bude utvářet a bez jejich rozřešení nebude dalšího pokroku.

 Náš směr o průběhu akce i o vystoupení Pavla Kamase v Klosterneuburgu přinese podrobnou reportáž. (-lb-) .