pátek 27. března 2015

Vedení Posseltova mnichovského landsmanšaftu zakazuje Witikobundu akci na letošním Sudetoněmeckém dni

Dnes dopoledne bylo vedení sudetoněmeckého Witikobundu obeznámeno spolkovým předsednictvem Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Mnichově o tom, že se mu zakazuje tradiční akce, kterou spolek každoročně prováděl na půdě Sudetoněmeckého dne. Jednalo se o samostatné přednášky vlastních hostů, které si pozval Witikobund. Letošní Sudetoněmcké dny se konají v Augsburgu ve dnech 24.-25. května. Vedení Posseltova landsmanšaftu zákaz konání přednášky odůvodňuje tím, že „po zkušenostech z posledního Sudetoněmeckého dne“ si spolkové předsednictvo „vyhrazuje právo na to, že nebude povolovat na Sudetoněmeckém dni akce, od kterých se dá očekávat poškození jména krajanského sdružení jako pořadatele“. A Witikobund prý toto kritérium naplňuje. Důvodem tohoto zákazu je odveta vedení mnichovského SL na kroky, které v posledních týdnech podniká Witikobund ohledně aktuálně změněných stanov SL, o nichž informovala v pozitivním smyslu česká média.

Witikobund totiž hlasitě zkritizoval a zpochybnil právní platnost usnesení spolkového shromáždění SL. Zrušení hlavního cíle sudetských Němců ve formě „znovuzískání vlasti a restituce“ při hlasování před měsícem si vyžadovalo podle Witikobundu schválení kvalifikovanou většinou (75%) všech členů, pro tuto změnu však hlasovalo jen 71,8%. Posselt v rozhovoru pro list Sudetenpost před měsícem vyjádřil ale své optimistické přesvědčení, že Witikobund se svým odporem neuspěje.

Podle dnešních informací vedení Witikobundu měl právě na plánované akci, která nyní byla zakázána, vystoupit se svou přednáškou právník, který napadá onen způsob přijetí nových stanov SL. Spory mezi Witikobundem a vedením SL však sahají už i do minulého roku: tehdy se vedení SL kolem Bernda Posselta a politikové bavorské CSU pohoršovali nad skutečností, že Witikobund si pozval na přednášku známého tureckého spisovatele Akifa Pirinçciho, žijícího v Německu. Jeho kniha s názvem „Německo smyslů zbavené“ se stala v Německu absolutním beststellerem. Autor v ní bez servítek kritizuje tzv. homo-lobby a „procizinecký lobbyismus“ v současném Německu. Vedení SL se pokusilo tehdy účast tohoto spisovatele na Sudetoněmeckých dnech znemožnit a vyvíjelo na Witikobund nátlak. (-lb-)