čtvrtek 21. května 2015

Bernd Posselt: „Připravujeme právní kroky proti českému landsmanšaftu“

V interview kritizoval také Putina a sudetoněmecký Witikobund 
Bernd Posselt označuje tureckého spisovatele Akifa Pirinçciho za 
"extrémistu". Loni jej Witikobund pozval přednášet na Sudetoněmecké dny. 
To je oficiální důvod k tomu, proč se Witikobund letošních 
Sudetoněmeckých dnů zúčastnit nesmí. Kritikové ovšem uvádějí, 
že to je pouze záminka.
Tzv. mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny a spolkový předseda mnichovského Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), Bernd Posselt poskytl rozhovor listu Schwäbische Zeitung, ve kterém se vyjádřil k vyloučení konzervativního sudetoněmeckého spolku Witikobund z letošních Sudetoněmeckých dní, jež se konají nadcházející víkend v Augsburgu.

Posselt v interview obhajuje změnu stanov SL, kterou koncem února letošního roku schválila početní většina delegátů spolkového shromáždění SL v Mnichově a jež vyvolala mezi mnohými sudetskými Němci nevoli. I rakouské Sudetoněmecké krajanské sdružení (SLÖ) vydalo rezoluci, ve které se ke změně stanov staví kriticky. Posselt se ale domnívá, že tato provedená změna stanov odpovídá potřebám vyplývajícím z  „poměrů ve 21. století“. Zásadní program SL ale prý přesto trvá na zrušení Benešových dekretů.

Na otázku novináře, zda by nyní neměla být na řadě česká strana s nějakým podobným smírným krokem, potom co nyní podniklo SL změnou svých stanov, Posselt říká, že na něj na české straně „v poslední době udělaly dojem různé reakce“: „Byl jsem před několika týdny v Brně, jehož městské vedení mi řeklo, že v reakci na to, že se tak silně otevíráme a stavíme mosty, plánuje po konání Sudetoněmeckých dnů velkou vzpomínkovou akci v souvislosti s takzvaným brněnským pochodem smrti, ke které pozvalo vedoucí představitele sudetských Němců jako zvláštní hosty.“

Posselt se vyjadřuje v rozhovoru také k tomu, proč se letošních Sudetoněmeckých dnů nesmí zúčastnit „spolek neokonzervativního politického smýšlení“ (citát Posselt) Witikobund: „Vždycky existovalo napětí mezi námi a Witikobundem, ale pohybovalo se to v určitém rámci. V roce 2014 přišel Witikobund na Sudetoněmecké dny na posledních chvíli s extrémistickým tureckým autorem [Akifem Pirinçcim – pozn. redakce], který měl naprosto neakceptovatelnou a sudetoněmecké věci škodící přednášku, jež byla v mých očích také extrémistickou. Spolkové předsednictvo se proto rozhodlo, že Witikobund vyzve, aby vyjasnil svůj poměr k pravicovému extrémismu.“ O pozadí loňského vystoupení Akifa Pirinçciho Náš směr podrobně referoval.

Spolkový předseda mnichovského SL Posselt se opakovaně kriticky vyslovil k založení Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (SKS ČMS), jehož valná hromada proběhla letos v dubnu v Praze a vyvolala kritiku některých českých komunistických a sociálnědemokratických politiků: „Krajanské sdružení je sloučení lidí společného původu mimo vlast, ne ve vlasti", argumentuje Posselt.  „V České republice jsou našimi partnery oba svazy tam žijících Němců. Zastoupením našich zájmů je námi zřízená Sudetoněmecká kancelář v Praze. S takzvaným Sudetoněmeckým krajanským sdružením v Čechách nechceme ale mít nic společného. Bylo založeno 15 Čechy, z nichž se někteří pohybují na krajním pravicovém okraji. Momentálně připravujeme právní kroky proti tomu, aby se nazývali Sudetoněmeckým krajanským sdružením.“

Přečtěte si ZDE také článek: 
Jak souvisí vznešená evropská myšlenka s „panskou rasou“? 
Příručky o EU a učebnice dějepisu vám to zamlčují
Posselt, který je členem politické strany CSU a proponentem panevropského hnutí, v interview dále obhajuje svůj kurs. Vyjádřil své potěšení nad tím, že mohl být „něčím  jako svatebním svědkem“ při nedávném uzavření dohody v bavorském zastupitelství v Praze. „Kromě toho je Evropa ohrožena putinovskou politikou. Pak už je jen logické, že se slučují proevropské síly. Čím více sousedské spolupráce mezi Bavorskem a Čechy bude vládnout, tím lépe pro tuto oblast“, uvedl Posselt, který termín „proevropské zájmy“ používá jako synonym pro politicko-mocenské plány EU, resp. USA a NATO. V minulosti ostře kritizoval „ruskou anexi Krymu“. (-lb-)