úterý 26. května 2015

Škromachovo schválení střílení lidí na Facebooku by v Rakousku znamenalo doživotní vyloučení z politiky a trestní oznámení – srovnání dvou konkrétních případů

Politik ČSSD na Facebooku olajkoval „střílení Němčourů“. Srovnání s aférou ohledně postingu bezvýznamného politika FPÖ.
Lukáš Beer 
Screenshot Echo24.cz
Nepatřím k příznivcům „facebookové policie“, která bedlivě sleduje své politické protivníky a vyčkává moment, kdy někdo z diskutujících na facebookovém profilu toho či onoho politika zveřejní „nevhodný“ , „xenofobní“ či „rasistický“ komentář a daný politik, respektive jeho pověřenci, kteří mu profil na sociální síti spravují, do 2-3 hodin takovýto komentář nesmažou, což je vykládáno jako politikovo provinění. Takovýmito případy se například v Rakousku poměrně často zabývá levicově-liberální list Der Standard a jiná, podobně zaměřená média, která intenzivně zásobuje partička lidí kolem politika strany Zelených Karla Öllingera, jež hledá sebemenší záminky pro mediální znemožnění či kriminalizování politických zástupců opoziční politické strany FPÖ. České „levicové“ sdělovací prostředky kvalifikují tuto politickou stranu jako „krajně pravicovou“, ne-li ještě vyhraněněji. O to křiklavější může být následující porovnání.

Nejnovější případ „politického skandálu“ se udál teprve před dvěma týdny. Jeden regionální poslanec strany FPÖ z Dolního Rakouska se svým „rasistickým postingem“ postaral o celostátní pozdvižení v médiích a v důsledku toho byl okamžitě nucen z této politické strany vystoupit – pod tlakem vlastního vedení.  V tiskovém prohlášení FPÖ tento politik projevoval na sociální síti „neakceptovatelné aktivity“. O co konkrétně šlo?

Místní politik se vyjádřil k aktuální vlně tzv. utečenců, se kterou se potýká Evropa. Jenom letos do poloviny května podalo v Rakousku 17.000 lidí žádost o politický azyl, loni to bylo za celý rok necelých 29.000. Dotyčný politik FPÖ na Facebooku napsal: „Vynucené poručníkování ze strany EU-diktatury pokračuje! Místo aby se hledala pragmatická a smysluplná řešení (např. zpětné dopravování do Afriky), plánuje tato nucený import a nucené rozdělování, ačkoliv moc dobře ví, že tento lidský materiál nemá pro Evropu kompletně žádnou hodnotu a je zatížený problémy.“ Tentokrát takovýto „rasistický“ posting neobjevila partička kolem politika Öllingera ze strany Zelených, ale pracovníci údajně nadstranického „Mauthausenského výboru Rakousko“ MKÖ, což je nástupní organizace bývalých vězňů koncentračního tábora Mauthausen, jež ve svých stanovách uvádí, že se zastává lidských práv a „rozhodně pracuje proti všem druhům fašismu, rasismu, neonacismu, šovinismu a antisemitismu“ (jenom ne „komunismu“, protože mnozí z bývalých vězňů tohoto koncentračního tábora byli komunisté, ale to poznamenávám jen stranou). MKÖ označilo komentář politika FPÖ dokonce za „nacistickou průpovídku“ [sic!] a připojila se i vídeňská židovská obec. Zelení na politika dokonce podali trestní oznámení. Ten se po dohodě se zemským předsedou FPÖ vzdal členství ve straně a složil svou funkci v obecní radě.

Jak před několika dny informoval portál Echo24.cz, český sociálnědemokratický politik a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach v sobotu podpořil „lajkem“ komentář, který říkal, že „Němčouři se neměli odsouvat, ale postřílet“.

Je samozřejmě otázkou, jak by se „Mauthausenský výbor“, vídeňská židovská obec či rakouští Zelení postavili k tomu, kdyby něco podobného učinil nějaký rakouský politik – sudetoněmecké oběti jsou přeci jen očivitně lidé druhé kategorie. Přesto se domnívám, že mnou uvedené přirovnání si zasluhuje zamyšlení. Pikantní je, že něco podobného je autorstvím sociálnědemokratického politika – pokuste se optat zástupců této české politické strany, jak by definovali politické zaměření rakouské FPÖ...