pátek 10. května 2013

Premiéra dokumentárního filmu „Němci ven! Deutsche raus!“

Po úspěšném uvedení snímků „Heil Hitler, Rusové přicházejí“ a „Mstitel holocaustu“ dolnorakouského režiséra, kameramana a scénáristy Simona Wielanda je na řadě nový film
Chaim Miller (vlastním jménem Alfred
Müller) uprchl v roce 1939 z Vídně do
Palestiny. Po válce se vrátil do Rakouska
jako zabiják-mstitel. Simon Wieland o
něm natočil dokumentární film.
(Foto: Simon Wieland Film)
Po jedinečném úspěchu dokumentárního filmu "Heil Hitler, Rusové přicházejí", který vidělo již 15.000 diváků (je promítán po rakouských městech), následuje premiéra nového, stejně tak brizantního filmu režiséra, scénáristy a kameramana z dolnorakouského Mistelbachu Simona Wielanda. „Němci ven! Deutsche raus!“ vypráví působivými obrazy příběh brněnského pochodu smrti z jara 1945 a pohlíží na pozadí vyhnání nepředstavitelných tří milionů příslušníků německé národnosti z tehdejšího Československa.

Devadesátiminutový filmový snímek, který byl vyprodukován pro kina a rakouskou veřejnoprávní televizi ORF, se společně s přeživšími, jež dnes žijí v Rakousku a Německu, vydává ještě jednou na cestu, kterou tehdy museli absolvovat jako děti nebo mladiství. Simon Wieland a Andreas Kuba přitom doprovázeli vyhnance na jejich dramatické cestě zpět do minulosti, do měst, vesnic nebo bytů, ze kterých byli před téměř sedmdesáti lety přes noc vyhnáni a které z velké části po té době navštěvují vůbec poprvé. Přitom doboví svědci vyprávějí – stejně jako ve filmu „Heil Hitler, Rusové přicházejí“ – velmi intimně a upřímně o svém osudu a jak se s ním dodnes vyrovnávají. Dokumentární film ale také ukazuje Čechy, kteří byli postiženi za Protektorátu a pociťují, že na nich bylo pácháno bezpráví, a ke slovu se dostává také člověk, který byl u pochodu smrti přítomný jako dozorce. Tvůrci snímku se pak ptají účinkujících: Cítíte svoji spoluvinu na těchto událostech? Dokážete na tehdy prožité utrpení zapomenout? Je po tak dlouhé době možné odpustit?

Film bude promítán v několika městech a premiéru má ve čtvrtek 30. května v 19:00 h v dolnorakouském Mistelbachu nedaleko moravských hranic. Navštívit ji proto mohou i Jihomoravané či návštěvníci Vídně a Dolních Rakous přímo v městském sálu Mistelbachu (vstupné 10 Euro). Bližší informace ZDE (nutná rezervace, v ceně je i občerstvení).

Předchozí dokument "Heil Hitler, Rusové přicházejí" zachycoval zážitky obyvatel východního Rakouska zejména ke konci války, před kamerou hovořili doboví svědci o tom, co prožili jako děti. Téma Hitler, válka a ruská okupace se týkalo i samotného tvůrce filmu Simona Wielanda. Zatímco babičky a dědečkové svým vnoučatům vyprávěli o tehdejších událostech, rodiče, kteří byli ke konci války dětmi, o válce před svými vlastními dětmi mlčeli. Wielanda zajímala právě tato generace a jak své zážitky z dětství zpracovala.

Dalším starším snímkem z produkce Simona Wielanda je "Mstitel holocaustu", příběh Alfreda Müllera, vídeňského Žida, který uprchl po převratu roku 1938 z Rakouska a do země se vrátil v roce 1945, „aby se pomstil nacistům“. Dnes 91letý Chaim Miller (tak zní jeho nové jméno v Izraeli) utekl jako mladý člověk ilegálně v březnu 1939 do Palestiny a za války byl jako příslušník speciální jednotky britské armády vycvičen v německé uniformě pro nasazení agenta. Po okupaci Rakouska spojenci se vrátil Miller do alpské republiky jako voják „Židovských brigád“, kde se svou jednotkou v mírové době vyhledával příslušníky Gestapa a SS, vyslýchal je a podílel se na jejich zabíjení („popravách“). Wieland o svém filmu říká: „Jde o jedinečně pohnutý příběh, ve kterém tento muž byl a je obětí a pachatelem, pomocníkem a mstitelem, bojovníkem a usmiřovatelem. Filmový dokument umožňuje divákovi prožít a procítit, jak a proč se Chaim Miller stal z oběti pachatelem..“ Miller uvádí jako důvod pomsty formou zabíjení příslušníků německých jednotek po válce osud svého otce, který byl Gestapem odveden k nuceným pracím do severního Německa a pak se v roce 1941 vrátil domů do Vídně, kde v domácím prostředí „zemřel na následky věznění a mučení“. Ve stejném roce byla jeho matka deportována do Rigy. Ve filmu Miller tvrdí: „A co se tam stalo, víme: byla zastřelena v lese.“ V Palestině založili Židé z „německého oddělení“ skupinu, která se rozhodla pro krvavou „pomstu“. Prý se všichni přihlásili dobrovolně: „Nebyl u toho nikdo, kdo by se nechtěl zapojit.“ Příslušníky SS nechávali Židé před popravou vykopat si vlastní hrob. Miller dnes říká, že to sice byly vraždy, ale spravedlivé.
(-lb-, SdP)