pátek 24. května 2013

Lidové noviny prokazatelně lžou o vystoupení Stadlera v Evropském parlamentu

České noviny ze „čtvrt miliónu“ udělaly „milióny zavražděných lidí“
(+ Video)
Lidové noviny překroutily slova rakouského europoslance
Ewalda Stadlera. (Foto: screenshot youtube)
Publicista Tomáš Krystlík aktuálně upozorňuje na svém blogu na naprosté překroucení projevu rakouského poslance v Evropském parlamentu a politika bývalé strany Jörga Haidera BZÖ (Svaz budoucnost Rakouska), Ewalda Stadlera  v článku Lidových novin ze dne 23. května. Už jenom nadpis článku českých novin je nepravdivý, protože neodpovídá tomu, co Stadler ve skutečnosti prohlásil. „Po válce v Česku zavraždili miliony lidí, znělo europarlamentem“, zní titulek českého deníku.

Rakouský poslanec promluvil při příležitosti středečního hlasování Evropského parlamentu o negativním stanovisku k přijetí výjimky z Lisabonské smlouvy, kterou si v roce 2009 vymohl tehdejší český prezident Václav Klaus kvůli obavám, že by mohlo dojít k prolomení tzv. Benešových dekretů a vyhnaní sudetští Němci by si nárokovali majetek v Česku. Lidové noviny uveřejnily „nepřesný“ citát ze Stadlerova projevu, z čehož pak vycházel nepravdivý nadpis článku. Zda se jedná o neprofesionalitu novináře, který text na LN vytvářel, či o cíleně šířenou lež, nelze v této chvíli usoudit. Text je však přístupný od včerejšího odpoledne v nezměněné (neopravené) podobě.

Lidové noviny v tomto článku uvádějí:

Poválečnou historii v Československu vylíčil před europoslanci extrémně dramaticky. „Musíme se podívat na vše, co se v České republice dělo po válce. Jedná se o miliony zavražděných lidí a miliony odsunutých lidí. Něco takového nemůžeme akceptovat. Nemůžeme v EU akceptovat stát, který se nepřizná ke své historické vině," uvedl rakouský europoslanec.
Uvedená slova však Ewald Stadler neřekl. Doslova totiž prohlásil toto: „Musíme připomínat, že to byla skutečná genocida, které se po konci 2. světové války konala v Česku, s více miliony vyhnaných a čtvrt milionem zavražděných lidí. To nesmí být akceptováno. V EU dnes nemůže být národ, který se nehlásí ke své historické vině.“

Stadler se přitom opíral o údaje počtu obětí, které cirkulují v sudetoněmeckých kruzích. Německý novinář Konrad Badenheuer, který letos vystoupil se svou přednáškou jako host na 64. Sudetoněmeckém dni v Augsburgu, však v publikaci „Sudetští Němci. Národní skupina v Evropě“, vydané v roce 2007 při příležitosti konání stejnojmenné putovní výstavy, odhaduje počet sudetoněmeckých obětí na životech na nejméně 150.000-200.000. Toto číslo označuje za „směrem odspodu zajištěný počet úmrtí v důsledku vyhnání“. I vedoucí činitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt se na jaře 2009 na mariánskolázeňských česko-německých debatních jednáních Sudetoněmecké rady vyslovil pro nové seriózní přezkoumání počtu sudetoněmeckých obětí a přiklání se k Badenheuerovým údajům.

„Lidové noviny“ jsou v českých šovinistických kruzích označovány paradoxně za „česky píšící německý deník“, protože je ve vlastnictví německého kapitálu. (-lb-)

Zde k porovnání záznam projevu Ewalda Stadlera v Evropském parlamentu z 22. května, kde je zachycena ona pasáž: