úterý 3. června 2014

Proces s "Projevy": Nekrácené záznamy rozhovorů s médii, incidentu u vchodu do soudní budovy a ze soudní síně

Tomáš Pecina před soudem: "Pokud by někdo měl být souzen v souvislosti s vydáním projevů Adolfa Hitlera, tak je to soudní znalec Jan B. Uhlíř za podvod."
Na Facebook-stránkách Našeho směru můžete najít odkazy na televizní zpravodajství o pondělním procesu s Hitlerovy projevy (ČT a TV Barrandov). Známý aktivista Jan Šinágl pořídil taktéž zvukový záznam vyjádření obhájce Roberta Cholenského, právního znalce Tomáše Peciny, státního zástupce Jana Petráska, vydavatele Pavla Kamase a autora Lukáše Beera pro sdělovací prostředky, jež byly částečně odvysílány televizními stanicemi. Na internetových stránkách Jana Šinágla naleznete rozsáhlou zvukovou reportáž, ve které se nachází zmíněné rozhovory v nekrácené podobě, tedy v podstatně větším rozsahu, než v jakém je odvysílaly televizní stanice.  Kromě toho je zde desetiminutový záznam ze zahájení jednání, záznam s blokace distribuce knihy v budově soudu (vystupuje zde i soudce JUDr. Martin Hrabal), dále zde vydavatel Pavel Kamas hovoří o soudním znalci Janu B. Uhlíři a nejdelší záznam zachytil obsáhlé a působivé vystoupení Tomáše Peciny.

Tento právní znalec ve svém vystoupení říká, že česká veřejnost by se neměla opět dožít podobných scén, kdy komunistická strana požadovala po pracujících, aby podepisovali petice proti Chartě 77, a nedovolovala jim zároveň se s obsahem Charty 77 seznámit. Procesní práva obžalovaných byla podle něj zkrácena díky skutečnosti, že státní zástupce se spokojil s "odborným vyjádřením" Jana B. Uhlíře a obešel se bez zpracování odborného posudku na knihu. Pecina říká, že ačkoliv je kniha "Adolf Hitler: Projevy" kontroverzní, nelze ji vyknout jakoukoliv faktickou chybu. (-lb-)