neděle 29. června 2014

Židovská obec tajně opravila svou zprávu

Tomáš Pecina 
Porovnejte sami: původní verse, nová verse. Oprava proběhla tím způsobem, že incidenty z předchozích let byly odstraněny a nahrazeny novými, které v předchozí versi nebyly, čímž se podařilo zachovat jejich počet a nebylo nutné upravovat zbytek zprávy. Neinformovaný nemá šanci cokoli postřehnout. Tisková zpráva s omluvou k opravě pochopitelně vydána nebyla (Bližší informace ZDE – pozn. red.).

Proč je to podvod? Protože dokazuje, že antisemitské incidenty nejsou získávány průběžným monitoringem internetu a medií, jak Obec tvrdí, ale jejich počet lze ex post libovolně nahnat podle politického zadání. Něco podobného praktikuje už roky Business Software Alliance, která vydává pravidelné zprávy o míře softwarového pirátství v různých zemích, jež jsou založeny na zhruba stejně věrohodných údajích jako monitoring Obce.

Pro technicky založené čtenáře tu mám jeden detail: židovská obec si dala práci i s tím, aby upravila datum a čas pořízení zprávy. Podíváte-li se do vlastností dokumentu, zjistíte, že obě zprávy byly domněle vytvořeny pátého května letošního roku, ale druhá cca o osm hodin dříve než první. První byla pořízena na PC, uživatelem Petra Koutská, druhá na Macu, bez uvedení autora.

Osobně jsem vždy stál na straně Židů – mé názory v tomto směru jsou ostatně známy – ale po tomto extempore si nemohu pomoci a musím do svého slovníku zařadit nové přirovnání: věrohodný jako zpráva pražské židovské obce.

Tento text vyšel na stránkách Παραγραφος a byl převzat se souhlasem autora.