pondělí 26. ledna 2015

Debata: Kde končí politika a začíná obchod?

Stanislav Novotný a Hynek Kmoníček v novém 
vydání Debatního klubu.
V české společnosti je politika do jisté míry populární a dalo by se z toho odvozovat, že Češi politice rozumí. Důkazem by mohl být vtip "Kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali."

Realita je ale poněkud odlišná. Občané málokdy přesně chápou, proč politici konají rozhodnutí, která jsou někdy v rozporu s dobrými mravy, jindy se zdravým rozumem. Politické reprezentace nejsou vlastníky státu, ale chovají se tak. Nejvíce zarážející je na tom míra iracionality, se kterou tak jednotlivé politické garnitury v nepřerušené řadě volebních období činí, a zde je nutné připomenout vtip z úvodu ("Kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali") a říci, že nejde o moudré konstatování vyspělého a uvědomělého občana vtipem upozorňujícího na možná rizika, ale jde o projev na úrovni konstatování přesyceného zoufalstvím, deziluzí, skepsí a depresí.

Do Debatního klubu jsme pozvali dva hosty, kteří by se měli zabývat tématem Kde končí politika a začíná reálný obchod? Pozvání přijal Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, a bývalý velvyslanec při OSN. Druhým hostem je Stanislav Novotný, spoluzakladatel Křesťanskodemokratické strany a bývalý policejní prezident. Podle Machiavelliho je politika umění, jak zacházet s mocí, aby se dosáhlo úspěchu... Jak je to podle Kmoníčka a Novotného? (-dk-)