úterý 13. ledna 2015

Charlie Hebdo: Židovská obec v Rakousku si stěžuje, že vídeňská vláda zvlášť nezdůraznila židovské oběti v pařížském supermarketu

Pondělní demonstrace Pegida v Drážďanech s rekordní účastí 
Jako všude jinde v mnoha zemích, zorganizovala vláda ve Vídni spolu s jinými organizacemi oficiální pietní akci „Jsem Charlie“ v centru města, které se podle sdělovacích prostředků zúčastnilo přes 10.000 lidí. Akce se zúčastnili především vládní politikové a oficiální představitelé různých náboženských organizací. Ačkoliv hlavní město Rakouska vykazuje velký podíl přistěhovalců z islámského světa, prozradily i zdrženlivé záběry televizních kamer na shromážděné občany, že podíl muslimů na pietní akci byl nepatrný. To dokreslily i regionálně vysílané večerní zprávy z Vídně, které přinesly interview s několika náhodnými návštěvníky největší mešity ve městě. Reportér se tázal nejprve dvou mladých muslimů, kteří právě opustili mešitu: jeden z nich chtěl něco říci do kamery, ale potom, co jej arabsky okřikl kamarád, odmítl v rozhovoru pokračovat. Druhý mladík řekl televizi ORF, že není vůbec jisté, zda pachatelé masakru v Paříži byli vůbec islamisté, je prý docela možné, že to byla práce Američanů. Asi třicetiletá muslimka útok odsoudila, ale přitom se do kamery nedotčeně usmívala. Další postarší muslim násilí odmítl, ale dodal, že s tím redakce časopisu musela po opakovaném urážení a zesměšňování náboženství počítat. Svůj názor ještě sdělil jeden černoch islámského vyznání, který útok rezolutně odmítl a řekl, že to nemělo nic společného s islámem. Je ale celkově zřejmé, že rakouští muslimové z velké části velmi skepticky přijímají zprávy o pozadí pařížského masakru a nedůvěřují jim.

Rakouská Židovská obec (IKG) kritizovala chování rakouské vlády na nedělním shromáždění za oběti teroristických útoků. V tiskovém prohlášení IKG se praví, že ji „zaráží“ a „naplňuje smutkem“ skutečnost, že na této akci „bylo opomenuto alespoň jednou zmínit slova ,židovské oběti‘“. Čtyři oběti v pařížském židovském supermarketu podle předsedy IKG Oskara Deutsche nebyli „příslušníci různých náboženství, kteří se v nesprávný čas nacházeli na nesprávném místě“ a proto museli zemřít, jak se uvádělo v neděli v prohlášení vlády, ale šlo prý o jedince, kteří „v pátek odpoledne nakupovali na šábes“. Deutsch v prohlášení podtrhuje: „Zemřeli, protože byli Židé.“ Dále se v jeho otevřeném dopise zpochybňuje linie „všichni jsou Charlie, ale nikdo není Žid“ a uvádí se zde: „Židovská obec se ptá, proč se jeví tak obtížným uctít památku židovských lidí a nazvat je také jménem, aby se na ně nikdy nezapomnělo. Byli občané Evropy, popravení kvůli svému náboženství.“

Lidovecký vicekancléř Mitterlehner, který se pietní akce taktéž zúčastnil, kritiku IKG odmítl. Řekl, že nebylo úmyslem a dle jeho názoru by ani nedávalo smysl rozlišovat oběti podle náboženství „nebo jiných příslušností“. Sociálnědemokratický kancléř Faymann ovšem po kritice IKG obměkl a v rozhovoru pro televizi uvedl, že námitky rakouských Židů chápe. A slíbil hned nápravu: ve středu se bude konat zvláštní schůze parlamentu, na které chce židovské oběti v Paříži „obzvláště zdůraznit“.

Jak oznámil deník Der Standard, odsoudili veřejně atentát v Paříži i rakouští zednáři jako „hrozný a zbabělý útok na svobodu názoru a tisku, která tvoří základ každé liberální demokracie“. Stojí tak psáno v tiskovém prohlášení „Smíšených zednářů v Rakousku“ ze včerejška. Podepsány jsou pod prohlášením konkrétně organizace „Rakouský Velký Orient – svaz zednářů“, „Le Droit Humain Föderation Österreich", „Rakouská liberální velkolože“, „Velkolože Humanitas Austria“ a „Univerzální zednářský řád Hermetica“. Již v pátek se v podobném duchu projevili zednáři v Německu, informuje list.

Pondělní demonstrace Pegida v Drážďanech s rekordní účastí

Ačkoliv se četní politikové dožadovali kvůli teroristickým útokům v Paříži, aby byly z „pietních důvodů“ odřeknuty demonstrace Pegida, podařilo se organizátorům v pondělí zmobilizovat v Drážďanech podle policejních odhadů více než 25.000 lidí, kteří se dostavili. To bylo o 7000 lidí více než předcházející týden. Organizátoři hovoří dokonce o 40.000 demonstrantech. „Levicoví“ extremisté se během akce pokoušeli demonstraci napadat a blokovat.

Již v předvečer drážďanské demonstrace apeloval německý sociálnědemokratický ministr spravedlnosti Maas: „Pokud by organizátoři měli v sobě trochu slušnosti, tak by tyto demonstrace jednoduše zrušili.“ Zajímavé je, že proti oficiální vládní účasti na „My jsme Charlie“ nic nenamítal, ale organizátoři Pegida se podle něj snaží vše jen zneužít. Maas je jedním z největších protivníků tohoto hnutí v Německu a označuje jej za „hanbu Německa“. Proti konání akce se vyslovil i předseda bavorské CSU Seehofer. V ostatních německých městech byla účast nižší: Lipsko 4800, Hannover 450, Mnichov 1500, Düsseldorf 200, Berlín 400, Suhl 600, Saarbrücken 400, Stralsund 250, Kassel 230 a Schwerin 200. Na 2. únor se plánuje i první demonstrace Pegida v hlavním městě Rakouska. (-lb-)