středa 6. června 2012

Bývalí rakouští ministři zahraničí podpořili Darabose: „Izrael se smí kritizovat“

Alois Mock: „Izraelský útok by měl nedozírné následky i pro Evropu“ 
Alois Mock byl rakouským
ministrem zahraničí v letech
1987-1995.
Současný rakouský ministr obrany, sociální demokrat Norbert Darabos nedávno v novinovém interview pro Die Presse kritizoval vyhrožování Izraele vůči Íránu a izraelského ministra zahraničí Avigdora Liebermana označil za „nesnesitelného“. Rakouský ministr zahraničí, lidovec Michael Spindelegger v reakci na to prohlásil, že Darabosovy názory jsou pouze soukromého charakteru a neodráží oficiální stanovisko spolkové vlády. Centrum Simona Wiesenthala ovšem Darabosovi nejenže vytýkalo „moderní antisemitismus“, ale požadovalo, aby rezignoval na svou funkci. A Izraelitská obec ve Vídni z Darabosovy kritiky izraelské politiky dokonce usoudila, že ministr má „zřejmě problémy se žijícími Židy“.

Za Norberta Darabose se ovšem nyní postavili dva bývalí rakouští ministři zahraničí – Alois Mock a Erwin Lanc. (Lidovec Mock vykonával funkci v letech 1987-1995 a je považován za „otce vstupu Rakouska do EU“. V červenci 1989 společně se svým maďarským kolegou na rakousko-maďarských hranicích symbolicky přeťal „železnou oponu“ a záběry z této události prošly tehdy celým světem. Sociální demokrat Erwin Lanc zase působil ve funkci ministra v letech 1983-1984.)

Jak uvádí dnešní výtisk Die Presse, řekl Alois Mock rakouské tiskové agentuře APA: „Označovat ministra Darabose za antisemitu, protože varuje před izraelským útokem na Írán, je směšné a zlé.“ Mezi přáteli, kterými prý Izrael a Rakousko jsou, se přeci prý také mohou vyskytovat názorové odlišnosti. Také Mock se k izraelským výhrůžkám staví odmítavě: „Vždy jsem byl po celý můj život pro diplomatická řešení v konfliktech, a proto bych považoval za fatální, kdyby Izrael zahájil útoky na íránská jaderná zařízení. To by mělo nedozírné následky pro celou oblast, ale také pro Evropu“. Mock by prý pouze na Darabosově místě volil poněkud jiný slovník.

Lanc řekl, že se nechce zabývat „dětinskými tvrzeními a směšnou kritikou“ na adresu Norberta Darabose ze strany židovských organizací. „Ministr zahraničí Lieberman chtěl izraelským Arabům odejmout volební právo, pokud nepodají žádné prohlášení loajality vůči Izraeli. To je politika, která by z palestinských Arabů žijících v Izraeli v nejlepším případě učinila Heilóty státu Izrael. Proto je pranýřování Liebermanovy politiky službou lidským právům a službou Izraeli. Protože je třeba dávat pozor, aby s takovou politikou nebyl navozen vnitroizraelský policejní stát, kterého se mimochodem obával už Kreisky.“ Také Lanc připustil, že pokud by se na Darabosovi dalo něco kritizovat, tak to byla jeho volba slov, ale na druhou stranu prý už dnes není takový slovník až tak choulostivý, a to se týká především samotného Liebermana. Bývalý rakouský ministr zahraničí se také ptá, zda za „antisemity“ lze považovat i významné izraelské vojenské experty, kteří také varovali před napadením Íránu Izraelem. (-lb-)