středa 22. července 2015

Absurdity českého internetu: „Slovanské národy, spojme se!“

Lukáš Beer 
Letní pařáky tohoto července realisticky aspirují na post držitele rekordu v disciplíně o nejteplejší léto posledních let, ale – jak se zdá – probouzejí zároveň v některých krajinách, ač v míře omezené, k životu dokonce i zastydlé archaické slavjanofilské ideje. Takové, jež pamatují ještě naši pradědi! Jeden takový zjev můžeme pozorovat nyní na Czech Free Press. Redakce portálu převzala jakýsi obskurní manifest pod názvem „Slovanské národy spojme se - Славянские народы“, který názorně ukazuje, jak si člověk v některých krajinách také může vysvětlovat příčiny a pozadí krize na Ukrajině. Už v dobách pravěkých se také nechápaví vůdci primitivních lidských kmenů pokoušeli svým ovečkám vysvětlovati hromy, blesky a krupobití jevy nejrůznějšími a zákonitostmi nadpřirozenými. Ale i dnes, jak se můžeme přesvědčiti, nalézáme mezi jedinci – příslušníky kmenů slovanských – moudré jasnozřivce, schopné zplodit následující rozumy: „Západ s USA rozeštvává slovanské národy. Jediným východiskem je, aby se slovanské národy spojily proti rozpínavosti a nenažranosti západu, představitelé západu mají plnou hubu demokracie, jde mu však o zotročení slovanů a vykrádání jejich bohatství. 14 Slovanských národů, to už je pořádná síla, která stojí proti chamtivosti germánských národů. Po staletí se nás snaží podrobit, jenže i když jsme každý národ žil svým životem, přesto do dnešní doby existujeme. Jediné co se jim povedlo, ovlivnit naši kulturu a tradice.“

Ne, skutečně se nepletu – tento úryvek byl zplozen nějakou chytrou hlavičkou roku 2015. Pozná se to i podle pokračování textu výzvy: „Když sledujete tisk a dění, tak státy se neustále slučují v nějaké spolky. Ať už tomu bylo za socialismu RVHP a vojenský pakt Varšavská smlouva, tak v současné době je to EU a NATO. Jenže ty spolky však řídí germánské státy, které je vytvořili [sic!], aby měli [sic!] všechny národy pohromadě a mohli je snadno ovládat. My Slovanské národy jsme ty o jejichž zájmy nikdo nestojí a které jsou jen zdrojem levné pracovní síly - otroků. Roztahují se nepřímo na našich územích a diktují nám, co smíme a co ne. Jejich zbraní jsou peníze. Drží nás pomocí našich vlastních lidí v chudobě, aby se mohli na náš úkor obohacovat. Germánským národům nikdy na nás nezáleželo. Buď budeme pro ně pracovat a nebo nás zlikvidují. Jsme pro ně méněcennou a zbytečnou rasou. Slované popřemýšlejme a sjednoťme se v jeden celek. Vytvořme organizaci, kterou by germánské národy musely brát jako rovnocenného partnera. Ať už konečně skončí toto ponižování našich národů a my jsme mohli žít důstojným životem a vše bylo pro nás jen zdrojem poučení a vzpomínek. Ať naši potomci na nás vzpomínají v dobrém a mohli říci. Ano naši předkové nám vytýčili novou cestu vlastni integrity a my jsme součástí spolku (organizace) Slovanských národů. Aby jsme to byly my, kdo určuje podmínky spolupráce s jinými státy. My jsme tady doma a vy jen návštěvníci, tak se podle toho chovejte. My máme svá pravidla a ty buď budete respektovat, nebo žádná spolupráce nebude. A ne aby germánské národy i nadále pod rouškou demokracie si z nás dělali otroky a my žily jen v chudobě, protože investice z naši práce jdou do kapes někoho jiného.“ [Gramatické chyby autora textu a očividného milovníka krás jazyků slovanských jsem ponechal ve stavu původním.]

Nepopírám, že v tomto okamžiku mírně nepochybuji o mém rozhodnutí, nikterak s textem této výzvy nepolemizovat, protože diskuse s někým o tom, že za příčinou konfliktu s Ruskem stojí lačnost germánské ludry, řízené vrchním Germánem Obamou, znamená nutně polemizovat s bláznem či někým, kdo si neumí spočítat prsty na ruce. Urážet čtenáře tím, že budeme podceňovat jeho inteligenci, tu nechci. A tak mávněme nad tímto internetovým zjevem rukou, alespoň bohatší o jedno poznání: Motiv nahlížet na vztahy s Ruskem kriticky ve smyslu konfrontace s citelnou propagandou NATO může mezi některými lidmi v České republice vyplývat jak vidno jednoduše i z lidské hlouposti. Tito lidé ale určitý tábor zároveň ztrapňují a diskreditují.

Ale je to také jeden z jasných symptomů pro to, že pan Čecháček, který dnes alespoň správně tuší, že tu není něco v pořádku, nezná, neví, nerozumí, je dezorientován – a pokouší se hledat své pravdy ve starých osvědčených zaklínadlech. Často se tak ve svých dějinách stal sám lehkou kořistí pro jiné demagogy. Ponaučí se z toho někdy?

Statisíce „západoevropských Germánů“, jejichž země dnes nejsou ovládány jimi samými, mají plné zuby transatlantických vazeb a americké hegemonie, nesouhlasí s politikou NATO a nadávají své televizi do „prolhaných médií“. Kdyby jenom tušili, jak primitivně jsou schopni uvažovat někteří jejich „bratři Slované“.