úterý 22. března 2011

Památník bitvy u Sokolova v Sokolovu

Frank Nykl
Co má společného Památník bitvy u Charkovského Sokolova na Ukrajině, se Sokolovem na tehdy německém Západě Čech? NIC!

Památník stojí u křižovatky před budovou městského úřadu. Na kamenném podstavci je umístěna stojící bronzová socha vojáka v zimní ústroji se samopalem v ruce. Byl slavnostně odhalen 11. 11. 1951 a jedná se o dílo sochaře Vendelína Zdrůbeckého. Byl postaven na paměť prvního bojového vystoupení 1. československého samostatného praporu v bitvě u Sokolova dne 8. 3. 1943 v tehdejším SSSR. V podstavci je symbolicky uložena prsť z bojiště. Název zdejšího města Sokolov, byl změněn v roce 1948 (dříve Falknov, Falkenau).Slavnosti při příležitosti přejmenování města se osobně účastnil generál Ludvík Svoboda. Název města původně vychází ze "sokolnictví". Na ně odkazuje historická kašna se sokolníkem na Starém náměstí.

Nikdy jsem nic neměl proti památníkům za svobodu naší republiky. Vážil jsem si a stále vážím těch co za nás položili své životy. Učili jsme se také o této bitvě ve škole a já věřil, že se vše událo tak, jak to bylo v učebnicích. Přesto jsem nepřestal pátrat po smyslu celé této operace. Našel jsem však i svědectví, které mluví o tomto aktu zcela jinak.

Názory účastníků bitvy, které by narušily propagandistický obraz o bitvě, mohly být u nás publikovány až po pádu komunismu. Artur Alter se vyjádřil takto: „V průběhu tří dnů padlo a bylo zraněno na 500 vojáků, většinou židovských. Plukovník Svoboda nás tehdy použil jako strategických pokusných králíků v boji proti Němcům.“ Ještě tvrději se vyjádřil Karel Hahn: „Považuji bitvu za velký debakl. Bylo to velmi neodpovědné, poslat lidi s obyčejnými puškami proti německým tankům a motorizovaným vojskům. Ruská podpora pozůstávala jen z několika děl, ale Rusové byli první, kteří z boje utekli. Morálka a celistvost naší jednotky udržoval více kapitán Lomský než Svoboda. To, co se o tom všem potom oficiálně psalo, to už byly vykonstruované legendy, kterých bylo třeba z propagačních důvodů.“

Památník bitvy u Sokolova na Ukrajině, která se konala dne 8. března 1943, byl tímto nevhodně zasazen do oblasti poněmčelých Sudet. Je to podle mne urážkou všech československých vojáků, kteří položili své životy za svobodu své vlasti! Jak to, že to dodnes nikdo nedokázal pochopit a nezakročil?

Převzato z CS MAGAZIN.