neděle 2. června 2013

Pojeď s námi!

V roce 1978 se vydávají dědeček a vnuk do Bavorska za příbuznými z bývalých Sudet. Jejich vzpomínky otevírají životopisný příběh čelného sudetoněmeckého politika Waltera Branda, ale i osudy mnoha dalších sudetských Němců. Kniha nabízí českému čtenáři historicky cenný pohled na události před, po i během války, a to věcně, bez hysterických emocí a se vskutku ojedinělou faktografickou přesností.

Karl Herman Frank, Konrad Henlein a spousty dalších postav, které se podílely na rozbití Československa, ti všichni byli přáteli či spolustraníky Waltera Branda, skutečné osoby, člověka, který se aktivně – byť s mnoha výhradami – účastnil událostí, které předcházely vypuknutí druhé světové války. Život muže, který přežil válku v německém koncentračním táboře, se v knize prolíná s příběhy mnoha dalších Němců z českého pohraničí a my si tak můžeme učinit velmi přesnou představu o lidech a době, která dodnes budí vášnivé diskuse.

Očima mladého Milana pak vnímáme i svět sudetoněmeckých vysídlenců v Bavorsku na konci dvacátého století, který se točí hlavně kolem dobrého jídla, tradic a dechovky, v němž všechno musí mít svůj pevný řád, ale kde se stále řeší hlavně historie a z něhož čiší i pocit prázdnoty a vykořenění. Pro českého čtenáře zvláště cenné jsou německým úhlem pohledu viděné popisy událostí v době předcházející odstoupení československého pohraničí Německu v důsledku souhlasu československé vlády a dojednaných podmínek v Mnichově, doslova guerillová válka vznikajícího sudetoněmeckého „Freikorpsu“ proti českým „financům“, bránícím celistvost státu, ale i příběhy obyčejných lidí, prchajících vinou nacionalistického běsnění se svými rodinami tu na to, tu na ono území, ale potajmu se vracejících nakrmit svá domácí zvířata, svět „velké“ i „malé“ politiky třicátých až padesátých let… To vše je zárukou velmi zajímavého čtení, nad kterým čtenáře jistě napadne nejen mnoho podnětných myšlenek, ale i otázek, na něž nejsou jednoznačné odpovědi. Kniha nikoho neomlouvá, ani neodsuzuje, jen vypráví…

Autor zastává funkci 2. viceprezidenta Zemského shromáždění Němců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.
Knihu lze objednat ZDE.
(Text: -lb- dle anotace.)

224 stran, 130 x 200 mm, měkká vazba ISBN: 978-80-87105-46-7 Vydalo nakladatelství BELETRIS, Praha, 2013