neděle 16. srpna 2015

Czeslaw Walek si pochvaluje Sorose, že nikdo jiný nedokáže podpořit LGBT-kampaň tak jako on

Sorosova nadace darovala 1,7 mil. Kč na roční provoz akce „S barvou ven“ 
Za účelem informačního dokreslení k úvaze Richarda Kalivody doplňujeme konkrétní příklad, že spolek Prague Pride obdržel v loňském roce od Nadace Open Society Fund (OSF) v rámci Norských fondů grant na tvorbu portálu pro „LGBT osoby v krizi“ po názvem „S barvou ven“ ve výši 1,683.000 korun. „Projektem jsme reagovali na sebevraždu čtrnáctiletého Filipa, který si vzal život, protože nechtěl žít v homofobní společnosti. Po pravdě, u nás neexistuje jiná organizace, na kterou bychom se mohli obrátit s žádostí o podporu projektu tohoto typu“, přiznal v rozhovoru poskytnutému OSF homosexualistický aktivista Czeslaw Walek, předseda sdružení Prague Pride a ředitel neziskové organizace Otevřená společnost.

Peníze byly vymezeny na čtrnáctiměsíční projekt zahrnující tvorbu vlastního webu a poradenskou činnost. „Základním cílem projektu je prevence násilí a šikany na mladých lesbách, gayích, bisexuálech a transgender osobách, prevence pokusů o sebevraždy, nadužívání drog a depresí u těchto osob. (...) Zvláštní pozornost bude věnována LGBT osobám patřícím k romské minoritě v ČR, které se potýkají se specifickými problémy spojenými s jejich kulturním, sociálním a rodinným zázemím a zvýšenou zranitelností vyplývající z jejich vícenásobného znevýhodnění“, uvádí o charakteru projektu OSF. „Poradenská činnost“ portálu má spočívat v tom, že „společně s mládežnickými, romskou a transgeder organizacemi cílícími na LGBT komunitu budeme poskytovat peer to peer poradenství a krizovou intervenci ve věcech, sexuální orientace, coming outu, nepřijetí nejbližšího okolí nebo násilí a šikany“. Přivydělat si takto může i „150 proškolených odborníků“, přičemž „cílovou skupinou projektu jsou mladí lidé, zejména pak LGBT osoby, romské, vietnamské LGBT osoby a transgender osoby“.

Nadace Open Society Fund Praha vznikla v České republice v roce 1992 jako jedna z nadací, které založil George Soros ve střední a východní Evropě. Název nadace je inspirován dílem židovského myslitele Karla Poppera Otevřená společnost a její nepřátelé. V Česku byl kritizován Roma Education Fund, který patří do sítě Sorosových Open Society Foundations, za pozitivní diskriminaci cikánských studentů, kterým uděluje stipendia na základě jejich etnického původu. (-rk-, -lb-)