středa 5. srpna 2015

Uprchlický fake na Instagramu: Dojemný fotopříběh senegalského mladíka byl od začátku až do konce smyšlený

Více než 11 tisíc lidí skočilo na tento podivný projekt 
Co na první pohled vypadá skutečně jako dojemná scéna 
se šťastnými uprchlíky ze Senegalu, kteří dokázali na 
člunu přeplout do Španělska, je jen podvod, manipulující 
s lidským soucitem. Foto: Instagram Abdou Diouf
Tento příběh je jak ideálně stvořený do letošního léta, kdy sdělovací prostředky denně přinášejí zprávy o „zoufalých pokusech uprchlíků“ získat azyl v Evropě. Hlavním hrdinou tohoto příběhu je mladý Senegalec, který se rozhodne na vlastní pěst vycestovat do Evropy. Před tím si ale stihne založit ještě účet u sociální sítě Instagram, kam posléze začne ukládat fotografie z každého kroku své napínavé cesty „za svobodou“. Nejprve vidíme mladého muže, který si říká Abdou Diouf, ve svém bydlišti v Dakaru, kde si nechá prakticky upravit vlasy nakrátko. Jsme svědky toho, jak jeho maminka pro něj uvaří poslední dobré jídlo, aby se posilnil na cestu. Diouf na sociální síti píše o svých útrapách na Sahaře: „Běžel jsem dva dny. Člověk, co nás vede, říkal, že nesmíme zastavit, jinak že přijdeme o 2000 dolarů za člun.“ Na jiném snímku vidíme, jak Diouf šplhá v Tarifě přes plot, pak jej vidíme v noci na nafukovacím člunu a potom na španělském pobřeží, šťastného se svými kumpány z toho, že to zvládli. Ale tento krátký okamžik štěstí netrval dlouho.

Všichni byli zajištěni policií a ta uprchlíky odtransportovala do záchytného tábora. „Policie není přítelem ilegálních snílků“, napsal k tomu Diouf na Instagramu. Celé týdny obohacoval Diouf svůj účet na sociální síti novými obrázky, dokumentujícími jeho „útěk“. Nakonec jeho profil sledovalo více než 11.000 „followerů“. Lidé s napětím sledovali každý krok tohoto napínavého příběhu, který se přeci tak podobá tisícům dalších, o kterých denně píší a hovoří sdělovací prostředky. Kdyby tu ovšem nebyl jeden háček: celý tento příběh byl od začátku až do konce vymyšlený, fotografie byly pouze „hrané“.

Žádný Abdou Diouf neexistuje – ve skutečnosti je na snímcích vidět jistý Hagi Toure, který už delší dobu žije ve Španělsku. Obrázky vznikly všechny na španělském pobřeží v blízkosti baskického města Getxo. Tam se bude v září konat festival fotografů a celý příběh „Abdou Dioufa“ byl pouze svéráznou marketingovou akcí organizátorů festivalu. Podle informací německého deníku Die Welt včera organizátoři projektu označili marketingovou akci za ukončenou slovy, že cesta dospěla ke svému konci: „Děkujeme, přátelé, za veškerou pozornost, za podporu a za diskusi. Tento experiment na Instagramu se zakládal na zkušenostech tisíců lidí, kteří každý rok riskují svůj život kvůli lepší budoucnosti.“

Pochopitelně vyvolalo toto „odhalení“ velké kontroverze, ale pořadatelé akce se brání tím, že projekt má přimět Evropany k tomu, aby změnili „svůj postoj vůči uprchlíkům“, poznamenaný rasistickými předsudky. Není vyloučeno, že někteří Evropané pod dojmem této akce skutečně své dosavadní postoje pozmění – otázkou však je, zda ve smyslu pořadatelů tohoto kontroverzního marketingového „gagu“. (-lb-, zdroj: Die Welt)