čtvrtek 13. srpna 2015

Trapné ulítnutí protimoskevské propagandy: Reportérka „Deutsche Welle“ vyprovokovala několikahodinové boje

Foto: screenshot DW
Válečná reportérka britského původu, Kitty Loganová, donedávna ještě pracující pro německý veřejnoprávní televizní kanál Deutsche Welle vysílající pro zahraničí, byla v červnu na cestách po východní Ukrajině. Její úkol byl jasný: natočit pro filmovou reportáž proruské separatisty, jak porušují příměří. Nastaly však problémy, protože novinářka všude nacházela maximálně tak potulující se opuštěná domácí zvířata a po boji žádné stopy. Měla nakonec štěstí a narazila mezi separatisty na velitele, který frustrované reportérce nabídl, že pro její kameru udělá „šou“ a začne střílet na ukrajinské vládní jednotky. Loganová souhlasila a vyprovokovala tím několikahodinovou přestřelku.

Deutsche Welle (DW) je státní televizní a rozhlasový kanál určený čistě pro vysílání do zahraničí. V dubnu bylo nenápadně oznámeno, že televizní stanice získává na deset let, tedy do roku 2025, licenci na propagandistické vysílání pro Rusko, které spadá pod tzv. „Protipropagandistický plán EU“. Německý daňový poplatník toto vysílání, zahájené 22. června, tedy financuje ze svých kapes. A od úterý tohoto týdne zahájil DW navíc desetiminutové vysílání zpráv pro rusky hovořící země a Ukrajinu, nazvané „DW Novosti“. Ovšem start své nové informační ofensivy si vedení DW představovalo poněkud jinak...

Stanice odvysílala totiž 30. června tříminutovou reportáž válečné zpravodajky Kitty Loganové v angličtině, ve které divák mohl vidět, jak separatisté zahájili střelbu na ukrajinské vládní jednotky. V článku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung z 9. srpna píše novinář Stefan Niggemeier, že Loganová přestřelku záměrně vyprovokovala a „přehnala svou úlohu válečné reportérky“. Novinářka byla frustrovaná, protože všude „mohla filmovat místo bojů jenom opuštěná domácí zvířata“. Až nakonec narazila na skupinu separatistů, jejichž velitel se zeptal: „Mám na ně střílet, abyste měla něco na natáčení?“ a myslel tím ukrajinské vojáky na druhé straně pole.

Loganová později velmi přesně na svém profilu na Facebooku popsala, co se dělo dál: Blížila se redakční uzávěrka a nervózní novinářka na nabídku velitele tedy přistoupila: „Okay, proč ne?“ Zaujala pozici v příkopu a vyčkávala co se bude dít dál. „Totální chaos. Obě strany tady po sobě střílí vším, co mají. Protitankovými zbraněmi, hmoždíři, raketami. ... Jaképak příměří! Tak trochu se ale cítím provinile“, napsala ve své „zpovědi“.

Především ale byla pyšná na svůj filmový materiál – zinscenovaný důkaz pro kameru. Loganová přitom na Facebook napsala naprosto otevřeně, jak k tomu došlo. Mylně se totiž domnívala, že zprávu píše pouze pro své nejbližší přátele na Facebooku. Tahle zpověď se ale dostala do „nesprávných rukou“ a vyvolala posléze velké pohoršení. Každý se mohl dočíst, jak novinářka na Ukrajině „konstruuje realitu“.


Vyprovokovaná přestřelka navíc eskalovala a rozrostla se v bitvu o doněcké letiště, o kterém sepsala zprávu i mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, v níž se uvádí, že boje probíhaly mezi 12:45 a 16:53 h a bylo zaznamenáno celkem 96 explozí.

Krátká reportáž Loganové sice obviňuje ruské separatisty z porušení příměří, ale střílelo se přeci jenom na ukrajinské vojáky, což se nelíbilo ukrajinské tajné službě SBU. Dnem 31. července zrušila tato novinářce akreditaci a Kitty Loganová už nesmí na Ukrajinu vcestovat. Televizní stanice DW poté předběžně ukončila spolupráci s reportérkou, která doposud nevyjádřila politování nad svým činem.

V Bonnu se vedení veřejnoprávního vysílače pokusilo záležitost bagatelizovat. Mluvčí Christoph Jumpelt řekl: „Nenacházíme nic závadného na novinářské práci Kitty Loganové a nepochybujeme o její integritě.“ A incident u letiště se prý odehrál poněkud jinak, než sama novinářka popisovala na sociální síti (sic). „Její soukromý komentář na Facebooku byl ale nešťastně formulován. Také se omluvila ukrajinské vládě v Kyjevě.“ (-lb-; zdroje: Der Tagesspiegel, Kopp Online)