sobota 8. srpna 2015

Staň se pašerákem uprchlíků! Iniciativa založená v USA vyzývá k soukromému pašování utečenců do Evropy

Americký think tank stojí za vysoce profesionálně připravenou kampaní. Zakladatelkou organizace byla židovská sionistka Rozenbaumová. 
Staň se pomocníkem při útěku! – těmito slovy vyzývají ke spolupráci aktivisté, kteří si v posledních dnech získali mediální pozornost hlavně německojazyčných levicově-liberálních sdělovacích prostředků. Tito aktivisté provozují německy psané webové stránky www.fluchthelfer.in a už na první pohled je zřejmá vysoce profesionální úroveň jejich kampaně – ať už grafické zpracování stránek, nebo náročně zpracovaná videa prozrazují, že finanční náklady na zhotovení nebyly nízké. Jejich iniciativa otevřeně vyzývá k tomu, aby občané Německa a Rakouska například při návratu ze zemí, jako je Itálie, ilegálně pašovali do své vlasti ve svých automobilech tzv. uprchlíky. Německý liberálně-levicový list Die Zeit poskytl projektu mediální prostor a uvádí příklad tří německých pašeráků, kteří při cestě z dovolené přibrali na palubu svého vozu studenta z Mali. „Muži v cabriu mu při jeho nepovolené cestě do Německa pomáhat nesmějí. Ale přesto to udělají, ne kvůli finanční motivaci, nýbrž proto, že odmítají evropskou utečeneckou politiku“, líčí Die Zeit tyto muže jako charakterní nesobecké hrdiny.

Většina uprchlíků se dostane do Itálie, chtějí ale často do Německa. Protože policie intenzivně kontroluje vlaky a autobusy směrem na sever, mají uprchlíci mnohem vetší šanci dostat se do Německa soukromými auty s německými poznávacími značkami. Samozřejmě, že takovýto postup je porušením německých zákonů a aktivisté si toho jsou velmi dobře vědomi. Jejich právník jim ale poradil, že při odhalení policií riskují maximálně peněžní pokutu.

V úvodním videu, které se spustí hned po rozbalení stránek, vidíme například nervózní postarší německý manželský pár, který ve svém autě na zadním sedadle veze afrického uprchlíka přes rakouské hranice. Zatímco žena i muž bedlivě sledují cestu a zda někde nehrozí „nebezpečí“ v podobě policejní hlídky, seznamuje nás ženský a mužský hlas s tím, co se cestujícím právě honí hlavou. „Považuji to za nefér, že my se tu smíme svobodně pohybovat a on ne. Kdo má právo o tom rozhodovat?“, říká ženský hlas a kamera přitom ukáže krátce na mladého Afričana na zadních sedadlech. „Hovoříme stále o svobodě a rovnosti všech. Ale kdo jsou tito ,všichni‘? Koneckonců je to čistá náhoda, že jsem se narodila v Německu.“ Na konci videa se dozvídáme, že v dějinách lidstva už takto lidé často museli pomáhat jiným. To, co dělá tento manželský pár, sice z pohledu dnešního zákonodárce může vypadat jako ilegální činnost, ale prý dějiny nakonec ukáží, že jde o záslužnou aktivitu. „Vlastní rozsudek nebudou pronášet soudy, ale učebnice dějepisu“, zní poučný komentář.  Na konci videa se objeví dva citáty – od muže, který pomáhal bývalým východoněmeckým občanům při útěku na Západ a od ženy, která za války pomáhala utíkat Židům přes hranice. Poselství je tedy  jasné: Pomáháte-li dnes ilegálně při pašování uprchlíků do Evropy, činíte dobrý skutek a počínáte si nanejvýš morálně.



Rakouská politická strana FPÖ hodlá mezitím na pořadatele kampaně podat trestní oznámení a označila tuto akci za „vrchol“ dosavadních metod „azylové lobby“. Hodlá se v první řadě obrátit na ministerstvo vnitra, protože se „zde neskrytě vyzývá k páchání kriminálních činů včetně pokynů, jak to provádět“ a provozovatelé stránek navíc uvádějí tipy, jak se zachovat v případě odhalení bezpečnostními orgány a pořádají peněžní sbírky pro případné právní poradenství.

Velmi zajímavou okolností je, že celá „pašerácká“ kampaň byla vynalezena v USA. Doména webu patří americké organizaci „The Ayn Rand Institute“.


Tento americký think tank apeluje ve své kampani především na „lidskost“ a na „soucit“ Evropanů. Velká část lidí, kteří jsou pašováni do Evropy, jsou muslimové a Arabové. Což se jeví poněkud paradoxně, poněvadž „The Ayn Rand Institute“ se doposud neprojevoval obzvláštní „láskou“ vůči muslimům. Jméno této organizaci propůjčila její zakladatelka Ayn Rand (1905-1982), vlastním jménem Alisa Zinověvna Rozenbaumová. Byla to sionistka a nadšená zastánkyně státu Izrael. Tato žena například tvrdila, že Izrael je „pokrokovou, technologizovanou a civilizovanou zemí“, na rozdíl od Palestinců a Arabů. Ti podle dní představují „skupinu téměř úplně primitivních divochů, kteří se celé roky nezměnili a kteří jsou rasisté a nenávidí Izrael“. O Arabech hovořila tato žena jako o „monstrech“ a o jejich zemi jako o „zemi vrahů“. Viz zde na archivním videu:


Německý magazín Cicero.de označil tuto ženu před několika lety za „šéfideoložku americké pravice“, která „chce uvolnit cestu hrdinům kapitalismu“. Ovšem smrtí zakladatelky organizace se ale nic zásadního nezměnilo. Ředitelem je nyní Yaron Brook, narozený v Izraeli. Jeho názory na blízkovýchodní konflikt se od prvně citované dámy výrazně neliší. V jednom ze svých videoblogů se srozumitelně vyjádřil o válce proti palestinským civilistům slovy: „Vše je dovoleno, pakliže to považujeme z hlediska vedení války za nutné.“ 



„Ayn Rand Institute“ schvaluje tvrdý postoj Izraele na Blízkém východě a zároveň požaduje „tvrdý postup ve válce proti teroru“. Přitom jsou to právě krizová válečná ohniska tohoto druhu, jež vyvolávají uprchlické vlny do Evropy.

S provozovateli stránek Fluchthelfer.in spolupracuje i kolektiv „Rise up“ z amerického Seattlu, který se také definuje svérázně: „Inscenujeme revoluce a svobodné společnosti.“

Inscenovat revoluce, „pašeráckou výpomoc“ tedy ano – ovšem s jednou výjimkou: pokud se netýkají samotných Spojených států (například ve formě pomáhání pašerákům lidí z Mexika). (-lb-)