středa 20. února 2013

Evropský bojkot zboží „made in Israel“ z okupovaných území nabývá na síle

Rakousko se zřejmě připojí k evropským zemím, požadujícím jasné označování izraelských produktů
Izraelsko-palestinský konflikt nyní možná zasáhne i do prodejních regálů v rakouských supermarketech, jak dnes informuje rakouský deník Die Presse. Protože etiketu „made in Israel“ lze nalézt také na ovoci a zelenině, na hračkách a na kosmetických produktech, které se vyrábějí na okupovaném palestinském území. Rakouští sociální demokraté (SPÖ) hodlají tento stav změnit. Christine Muttonenová, zahraničně-politická mluvčí SPÖ, požaduje, aby produkty z izraelských osad, zřizovaných v rozporu s mezinárodním právem, byly korektně označovány. Již před třemi týdny se Muttonenová obrátila s interpelací na rakouskou ministryni financí a doporučovala následovat příklad Velké Británie, Jižní Afriky a Dánska, tj. zemí, které tato opatření s označováním zboží již zavedly.

Podle současných norem podléhá import izraelského zboží ustanovením dohody EU o volném obchodě se židovským státem, přičemž celní výhody výslovně neplatí pro izraelské výrobky z okupovaných území. Mluvčí z příslušného oddělení rakouského ministerstva financí však připouští, že není vždy snadné určit, odkud „izraelsky deklarované“ zboží ve skutečnosti pochází a celníci musí kontrolovat izraelská poštovní směrovací čísla, která musí být od konce roku 2005 povinně uváděna na zboží importovaném z této země. Ovšem i zde se vyskytují nedostatky. Rakouské poslankyni za sociální demokracii však nejde podle jejích slov o celní preference, nýbrž o to, aby konzumenti měli v budoucnosti možnost jednoznačně si ověřit, zda daný výrobek pochází z jádrové oblasti Izraele či z oblasti izraelských osad.

Deník Die Presse podotýká, že SPÖ není v Evropě sama se svým požadavkem a že „v EU se pomalu začíná vítr obracen v neprospěch Izraele“. Nejen Velká Británie a Dánsko požadují jednoznačnější označování izraelského zboží, nýbrž také Irsko začíná být v tomto směru aktivní. Toto téma sice ještě není v EU oficiálně na pořadu dne, ale „pokud by vláda Benjamina Netanjahua dalším budováním osad udělila řešení dvou států smrtelnou ránu, mohlo by na frontě spotřebitelů dojít k showdownu s Evropou“, soudí přední rakouský list. Rakouské ministerstvo zahraničí doporučuje mezitím přenést účinně do praxe právní předpisy EU, které se dají použít na produkty z izraelských osad, protože izraelská politika pokračování ve výstavbě osad nesmí být honorována. Rakousko podle vyjádření ministerstva stojí otevřeně vůči diskusi o označování zboží, upřednostní ovšem společný koordinovaný postup Evropské unie.

Přísnější opatření přijaly mezitím jiné evropské země, které nejsou členy EU: největší dovozci ovoce a zeleniny v Norsku mezitím již vůbec neakceptují izraelské zboží z okupovaných území a švýcarské supermarkety Migros budou od léta jasně označovat ve svých regálech zboží, které pochází z osad. Izrael se obává nového hnutí bojkotu, protože židovský stát ročně dodává do EU zboží v hodnotě 220 milionů euro, které pochází ze jmenovaných oblastí. Nejmenovaný izraelský vládní úředník novinářům z Die Presse v reakci na názor rakouského ministerstva zahraničí namítl, že EU kupodivu nemá žádný problém se zbožím pocházejícím ze Severního Kypru, který je okupován Tureckem, nebo ze západní Sahary, která je okupována Marokem. Argumentoval tím, že označování zboží nakonec uškodí palestinským rodinám – na Západním břehu Jordánu pracuje ve skutečnosti 22.000 Palestinců pro izraelské firmy. (-lb-)