pátek 15. února 2013

Nakladatel Pavel Kamas promluví na letošní vzpomínkové akci v hornorakouském Ennsu

Každoroční pietní akce připomíná 54 zastřelených civilistů ze 4. března 1919. Přednáška o situaci německé menšiny žijící dnes na území České republiky.
V zámku Ennsegg proběhne 1. března 2013 přednáška vy-
davatele Pavla Kamase z Brna. (Foto: Wikipedia)
Hornorakouský zemský svaz Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Rakousku (SLÖ) si každý rok připomíná v Ennsu výročí tragických událostí ze dne 4. března 1919. Za dva týdny tomu bude 94 let, kdy padly výstřely, které zanechaly na dlažbě sedmi měst v Čechách a na Moravě s většinovým německým obyvatelstvem 54 účastníků pokojné demonstrace jejich obyvatel k zasedání parlamentu republiky Německého Rakouska, za jejíž součást se považovali. V sedmi městech otevřelo československé vojsko palbu do demonstrujícího davu - výsledkem bylo celkem 54 mrtvých, mezi nimi bylo 20 žen, 2 mladiství, 3 děti ve věku 11 – 13 let a 104 těžce zraněných. Většinu mrtvých napočítalo městečko Kadaň (25) a Šternberk (15), mrtví byli v Karlových Varech, Chebu, Hostinném a ve Stříbře.

V rámci vzpomínkové akce budou v pátek 1. března 2013 ve tři hodiny odpoledne položeny věnce u Sudetoněmeckého památníku v zámeckém parku v Ennsu a bude vzpomenuto všech obětí vyhánění a politické svévole. Před dvěma roky promluvil na stejné akci i zástupce zemského předsedy SLÖ dr. Alfred Oberwandling a prohlásil tehdy: „I dnes známe takovéto demonstrace, kdy se střílí do množství neozbrojených lidí, kteří usilují o svá práva, ale světová veřejnost je pobouřena a někdy se na to odpovídá sankcemi. Tenkrát tomu tak nebylo. Vítězové a světová veřejnost k tomu ostýchavě mlčeli. Něco takového se vůbec nehodilo do jejich konceptu.“ Po úvodních slovech zemského předsedy SLÖ ing. Petera Ludwiga se bude v zámku Ennsegg následně konat přednáška, na které vystoupí brněnský nakladatel Pavel Kamas. Pohovoří o situaci krajanů, kteří zůstali ve své staré vlasti. Zvaní jsou všichni, kteří si společně chtějí připomenout oběti a tehdejší události. Náš směr bude o tomto setkání ve své zprávě referovat. (-lb-)