středa 11. prosince 2013

První „Kritický klub“: Tomáš Krystlík k seriálu „České století“

Publicista Tomáš Krystlík po shlédnutí prvních čtyř odvysílaných dílů pořadu ČT České století režiséra R. Sedláčka a scénáristy P. Kosatíka dospěl k názoru, že ne vše je v seriálu v pořádku. Vzhledem k tomu, že tento projekt České televize vyvolal určitou odezvu, považoval Krystlík za vhodné s tvůrci o tom veřejně polemizovat. Do „Debatního klubu“ byl tedy původně pozván i P. Kosatík, jako autor v pořadu vyřčených skutečností, ale ten tuto nabídku nepřijal. Tvůrci „Debatního klubu“, jehož zakladatelem je režisér a scénárista Alexandr Vojta, poskytli tedy Krystlíkovi alternativní možnost vyjádřit se na půdě nového, zvláštního „podformátu“. „Kritický klub“ je tedy jistým specifickým provedením původního formátu, ve kterém již hovořila řada renomovaných odborníků a známých osobností. Mimo jiné vydavatel Pavel Kamas, publicisté Jan Čulík a Jan Šinágl, právní znalec Tomáš Pecina, politolog Lukáš Jelínek, dále Vladimír Špidla, Ladislav Jakl, Roman Joch a mnoho jiných. Debatní i Kritický klub jsou pravidelně k vidění na serveru YouToube a také na webu tohoto projektu.

Zvláštností „Kritického klubu“ je, že se jedná o prostor, kde mohou i nemusí vystupovat dva hosté. Kritizovaný je pozvaný a je přenecháno jeho rozhodnutí, zda přijde. Pokud host přijít odmítne, kritik může vystoupit sám. Přirozeně se stává, že někteří z pozvaných odmítají debaty se zúčastnit, jako v minulosti například Václav Vlk st. (plánovaná debata s Tomášem Krystlíkem) nebo novinář Jiří X. Doležal (zamýšlená debata s Pavlem Kamasem).

V aktuálním vydání Kritického klubu jsou prezentovány různé sekvence odvysílané v seriálu "České století" a Tomáš Krystlík na ně pokaždé reaguje. Povětšinou se to týká historických událostí, souvisejících s česko-německými vztahy. Trochu problematickým se místy jeví, že nebyl stanoven jasný dělící koncept, poněvadž polemika či kritika je vedena ze dvou rovin - většinou z hlediska objektivity či autenticity zohlednění historických skutečností tvůrci seriálu, ale místy jsou také rozebírány více či méně doložitelné výroky samotných protagonistů vystupujících v tomto dramaturgicky pojatém pořadu, přičemž samotným tvůrcům seriálu nelze kupříkladu klást za vinu, že Edvard Beneš v exilu lhal o počtech Čechů umístěných do koncentračních táborů - protože Beneš Angličanům v této souvislosti skutečně několikrát prokazatelně lhal. Tomáš Krystlík také obsáhle rozebírá postavení Čechů v Třetí říši. K tomu lze pro srovnání doplňkově dodat, že kupříkladu v lednu 1944 činila hodnota běžného přídělu v Říši 1930 kalorií a v Protektorátu činila ve stejném období pouze nepatrně méně - 1740 kalorií (rozdíl 190 kalorií vyrovnají například 2 jablka). (-lb-)