pondělí 16. prosince 2013

Budoucí pražský premiér není přítelem sudetských Němců

Koaliční jednání sice v době redakční uzávěrky nebyla jak v Praze, tak i ve Vídni ještě uzavřena, ale bezprostředně se blížilo dosažení shody. Zástupci sociální demokracie a politické strany ANO miliardáře Andreje Babiše začátkem prosince prohlásili, že se v rámci svých rozhovorů již shodli na 99 procentech vládního programu. Pro většinu v poslanecké sněmovně je ale zapotřebí ještě třetí politické strany - křesťanských demokratů. Tento svazek tří stran v parlamentu získává 111 míst z 200. Následovníkem přechodného premiéra Jiřího Rusnoka se má stát dřívější ministr financí Bohuslav Sobotka. Dle jeho slov by nová vláda měla být jmenována na přelomu roku nebo nejpozději v půli ledna. Státní prezident Miloš Zeman pověřil 42letého politika vytvořením vlády až po delším váhání. Nemůže Sobotku vystát, protože svého času, kdy byla hlava státu ještě v Česku volena parlamentem, tento znemožnil Zemanovu volbu. Mezitím lidem zvolený vedoucí činitel státu vyčkával výsledek mocenského boje v ČSSD, do kterého se také silně zapojoval. Nakonec zvítězil ovšem Sobotka, takže Zeman se mu nemohl vyhnout.

Zda bude budoucí šéf vlády v Praze pokračovat v přibližování se vůči sudetským Němcům, které zavedl jeho občanskodemokratický před-předchůdce Petr Nečas, se musí teprve ukázat. Ale jako přítel sudetských Němců se Sobotka v minulosti každopádně neprojevil. On a jeho sociální demokraté vedou boj proti církevní restituci, který čerpá svou motivaci v neposlední řadě z obav ze sudetoněmeckých požadavků. Sobotka v létě 2012 varoval v parlamentu před navrácením církevního majetku argumentem, že přijetím zákona tehdejší vládní koalice hrozí prolomení restituční hranice dne 25. února 1948, a tím také Benešových dekretů, jak řekl. Dne 25. 2. 1948 se komunisté dostali k moci. V restitučních zákonech, vydaných pro převratu, je stanoveno, že bude restituováno pouze vlastnictví, které bylo konfiskováno po 25. únoru 1948, čímž jsou sudetští Němci vyloučeni při uplatňování práva a spravedlnosti.

Také rakouští protivníci atomové energie se nebudou radovat z nového pražského premiéra: „Je očividné, že si bez jaderné energie nevystačíme. Proto sociální demokracie počítá s vybudováním jaderné elektrárny Temelín a také se snahami o modernizaci jaderné elektrárny Dukovany, aby se prodloužila její životnost“, řekl Sobotka.

Tento text byl redakcí měsíčníku “Sudetenpost” laskavě poskytnut k překladu do češtiny a zveřejnění na stránkách Náš směr. Vyšlo dne 12. prosince 2013.