sobota 19. dubna 2014

Ukrajinský oligarcha s izraelským pasem vyhlásil hon na pro-ruské aktivisty

Igor Kolomojskij je na Ukrajině znám využíváním ozbrojených militantů 
Radim Jičínský 
Foto: Forbes (vlevo dole), KyivPost (velké)
Ukrajinsko-židovský byznysmen Igor Kolomojskij patří mezi oligarchy, které současná pučistická vláda dosadila na začátku března do čela východoukrajinských ruskojazyčných regionů. Vládnoucí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Kolomojskij, s aktuálně odhadovaným majetkem přes 35 miliard korun, je mimo jiné spoluzakladatel největší ukrajinské komerční banky PrivatBank. Je známý svým odporem k Rusku a Rusům. Patří také mezi ty ukrajinské Židy, kteří odmítají označovat agresivní militanty z EuroMajdanu za "fašisty", "neo-nacisty" a antisemity. Naopak, údajně jedinou hrozbu vidí tito Židé v Rusku a zejména v Putinovi. Právě pro-ruským aktivistům dněpropetrovský gubernátor Kolomojskij vyhlásil před pár dny soukromou válku.

Vůbec, vyhlašování soukromých válek má být pro tohoto "ukrajinského" podnikatele, narozeného do židovské rodiny, vlastnícího izraelský pas a trvalé bydliště v Londýně, podle amerických médií velmi příznačné. Uznávaný finační magazín Forbes o Kolomojském už v červenci 2013 napsal, že je na Ukrajině známý svými žoldáckými polovojenskými skupinami, čítající stovky vyzbrojených militantů. Magazín Forbes uvádí, že už v minulé dekádě měl na Ukrajině oligarcha Kolomojskij pověst "lupiče", který se stal známý násilným získáváním majetku, při kterém měly hlavní slovo "soukromé polovojenské skupiny". Forbes připomíná událost z roku 2006, kdy se u ocelárny v ukrajinském Kremenčuku objevily "stovky najatých chuligánů, vyzbrojených baseballovými pálkami, železnými tyčemi, slzným plynem, pistolemi na gumové projektily a řetězy (z motorových pil, jaké se používaly s ostatní vyjmenovanou výbavou i na Majdanu - pozn.překl.)" a násilně převzaly továrnu, kterou měl Kolomojskij následně začlenit do svého portfólia.

Kolomojskij evidentně přenáší své obchodní "know-how" i do politiky. Nad otázkou financování ozbrojených militantů během EuroMajdanu se sice dodnes vznáší otazník. Ovšem ve své gubernii se pan Kolomojskij financováním "kontra-revoluce" už netají. V reakci na protesty ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny rozjel 16. dubna akci: nabízí jménem svým i své PrivatBank tisíce dolarů těm protestujícím, kteří přestanou demonstrovat a nechají se odzbrojit; deset tisíc dolarů pak nabízí Kolomojskij za odchyt ozbrojeného "moskala" (ukrajinské pejorativní označení etnického Rusa). Podle amerického deníku The New York Times měl Kolomojskij už také poskytnout z vlastní kapsy okolo pěti milionů dolarů na palivo a baterie pro ukrajinské armádní transportéry a helikoptéry, aby vůbec mohly opustit své základny a angažovat se aktuálně v "operaci proti teroristům". Rozuměj proti pro-ruským aktivistům.

Jak je vidět, Západem zrežírovaná revoluce na Ukrajině opravdu přináší obyčejným lidem hlasitě avizovanou vládu "svobody a demokracie", vládu "práva a spravedlnosti". A údajně zlí oligarchové, o kterých ovšem ještě v prosinci 2013 psaly Lidové noviny jako o obětech Janukovičovy nadvlády, si v novém "nezkorumpovaném" režimu evidentně ani neškrtnou.  Kolomojskij je toho živým důkazem.

Redakční doplněk: Kolomojskij vlastní podíly v mnohých ukrajinských médiích a v roce 2011 založil televizní stanici Jewish News One. Financoval výstavbu velkého centra židovské komunity v Dněpropetrovsku. Dne 2. března 2014 byl přechodným ukrajinským prezidentem jmenován do funkce správního vedoucího pro Oblast Dněpropetrovsk. Vladimír Putin označil Kolomojského na tiskové konferenci 4. března 2014 za "podvodníka" a "padoucha". (-lb-)