středa 22. prosince 2010

Povede Stracheho cesta do křesla spolkového kancléře přes Jeruzalém? Takový je zřejmě plán.

Izraelský viceministr A. Kara na pozvání H. C. Stracheho ve Vídni: „Program FPÖ je košer“
Lukáš Beer
H. C. Strache a Rabbi Nissim Zeev z izraelské strany Shas
během nedávného pobytu představitelů FPÖ v Izraeli.
(Snímek: youtube)
Sotva mnozí stačili rozdýchat spoluúčast vedoucích představitelů Svobodných (FPÖ) na nedávném několikadenním pobytu politiků z řad evropských "pravicově populistických" politických stran v Izraeli, stihl se předseda strany Heinz-Christian Strache postarat o další dvě překvapení. Pro ty, kteří přece jenom ještě přechovávali malou naději, že každým dnem může světlo světa spatřit nějaké to stranické tiskové prohlášení Svobodných, které bude předcházející slova a skutky, vykonané v rámci návštěvy v Izraeli, alespoň z části relativizovat, to však nebyla v žádném případě překvapení příjemná.

Právě naopak: jednoznačně orientovaný „německý“ zpravodajský internetový portál Politically Incorrect, proslulý svou agresivitou vůči všem osobnostem z oblasti veřejného života a politiky, které si dovolují kriticky posuzovat některé kroky izraelské vlády, považoval za vhodné vyzpovídat před kamerou vedoucí osobnost v současné době patrně nejúspěšnější evropské pravicově populistické strany - úspěšnost FPÖ na domácím terénu by jí mohla závidět totiž skutečně nejedna jiná evropská "pravicově poopulistická" strana. Nutno dodat, že web Politically Incorrect nepustí ke slovu obvykle jen tak někoho a také neposkytuje myšlenkové fórum jen tak někomu – dotyčné „stars“ tamějšího zpravodajství musí totiž vždy splňovat jedno zásadní kritérium: být proizraelský a vystupovat proizraelsky. I osoba, která pro tyto účely ještě donedávna vůbec nepřipadala v úvahu, H. C. Strache z FPÖ, se může od nynějška tedy vedle takového Geerta Wilderse a Reného Stadtkewitze počítat mezi ony „hvězdy z PI-News“. Ještě donedávna měla tuto čest pouze jedna osoba, která je členem FPÖ, a sice paní Elisabeth Sabaditsch-Wolffová. Na „PI-News“ ji bylo možno sem tam spatřit na společné fotografii s Geertem Wildersem. Jméno Sabaditsch-Wolffové však ve skutečnosti neříká nic ani nejednomu členu FPÖ, natož běžným obyvatelům Rakouska. Její aktivity byly soukromého charakteru a zdaleka nereprezentovaly dosavadní linii FPÖ, sdělovací prostředky ji neznají. Ta dosavadní linie strany se teď, alespoň soudě podle chování jejího vedení, zásadně změnila. Jak se k tomu v budoucnu postaví členská základna, je ovšem věc druhá. A jak si to převezmou voliči, to také.

Obsah tohoto téměř půlhodinového rozhovoru s H. C. Strachem, poskytnutého „PI-News“ nevynechal doslova žádné klišé – byly zde uvedeny všechny otřelé „argumenty“ a „spojitosti“, kterými se dnes v Evropě ohání pravicově se definující proizraelská lobby, lovící jedno nacionálně či „patriotsky“ orientované hnutí či uskupení za druhým - na principu výlučné kritiky islámu, která činí ústřední a vše zastiňující bod jejich programu. Člověk, který pro „PI-News“ kladl tendenčně konstruované „otázky“ H. C. Strachemu, na ně zároveň jedním tahem hned odpovídal, např. když se předsedy FPÖ tázal, jestli vidí spojitost mezi potýkáním se Izraele s terorem, pocházejícím z okolního islámského světa, a mezi problémy s islamizací v Evropě. Strache jako hodný žák odříkal celou sestavu známých tvrzení, počínaje básněním o společných „židovsko-křesťanských“ tradicích Evropy a konče přirovnáním Izraele k první frontové linii Západu. Svérázně ještě doplnil své povídání opakováním svého velmi pokulhávajícího srovnání s otcem sionismu Theodorem Herzlem (tvrdí v interview, že Evropa dnes nějakého takového Herzla potřebuje víc než kdy jindy), a doposud nebývale pozitivně se Strache vyjádřil i o Geertu Wildersovi. Prý se zatím osobně neměl možnost přesvědčit o Wildersově skutečném smýšlení a počínání, o kterém prý četl jen ve zkreslujících levicových evropských médiích. Strache vylíčil sám sebe jako stejnou oběť levicové propagandy, která jej staví do pravicově extremistického rohu „stejně jako Geerta Wilderse“. Strache si zřejmě nikdy vážně nekladl otázku, zda právě tento Geert Wilders není vedle multikulturalismu a fundamentálního islamismu díky svému proizraelskému štvaní jedním z největších potenciálních škůdců evropských zájmů a zájmů autochtonních evropských národů. Jestli není tím, kdo svým devótním angažováním se pro Izrael a provokativním štvaním vůči světovému islámu ve skutečnosti do Evropy pomáhá importovat napětí, nesmiřitelnou nenávist, teror a prolitou krev pramenící z blízkovýchodního konfliktu. Tuto otázku si zřejmě ve své vidině sebe samého jako rakouského spolkového kanléře ani nepřipouští.

A aby toho nebylo málo, pozval si H. C. Strache v těchto dnech do Vídně izraelského viceministra Ayooba Karu z pravicové strany Likud. Ayoob Kara je považován za jestřába-hardlinera, tvrdě se stavícího za židovské osadníky ve West-Bank. Oba politici se spolu seznámili při příležitosti nedávné cesty představitelů FPÖ do Izraele tento měsíc a nyní se tedy viceministr pro rozvoj v Negevu a Galilee ocitl na oplátku ve Vídni. V rozhovoru pro list Die Presse tento izraelský politik odpověděl na otázku, zda nemá zábrany se kontaktovat s FPÖ v tom smyslu, že si četl její politický program a ten že je (doslovně) „košer“ („Pročetl jsem si stranický program FPÖ a nenašel jsem žádný bod, který by hovořil proti spolupráci. Dá se tedy říci, že program FPÖ je košer“, prohlásil Kara na společné tiskové konferenci.)
Kara míní, že Strache by se dost možná mohl stát příštím rakouským kancléřem a že izolace FPÖ není tedy dobrou cestou, protože „Izrael potřebuje přátele“. Ayoob Kara přislíbil, že po svém návratu do vlasti ministerskému předsedovi Netanjahuovi doporučí udržovat dobré kontakty s FPÖ. A i ministr Lieberman pro něj prý jistě bude mít patřičné pochopení.

Je mimochodem opravdu tak směrodatné a důležité, co na stranický program FPÖ říká kdejaký izraelský politik? Pro Stracheho v současné době zřejmě ano, pro stranickou základnu to však nehraje žádnou roli stejně tak jako mínění dejme tomu nějakého politika z Ruska či Jižní Afriky o FPÖ. A volební hlasy odevzdávají přece jenom Rakušané a ne Izraelci a jak ti se ke Stracheho náhle objevené sympatii pro izraelské zájmy postaví, stojí zatím ve hvězdách. Objevily se už i (nepodložené) spekulace, podle nichž si Strache svým angažmá chce získat přístup k novým finančním pramenům nebo podle kterých se někomu do FPÖ podařilo vpašovat „našeptávače“, kteří mají za cíl stranu poškodit, protože Stracheho angažmá pro Izrael by mohlo FPÖ nakonec stát víc voličských hlasů než by mu mohlo být milé.

Jisté ale je, že pokud by se za tři roky Strache stal skutečně rakouským kancléřem, sotva by se Izrael tentokrát rozhodl stáhnout ze země svého velvyslance, jak to před deseti lety učinil, když se tehdy Haiderova FPÖ dostala do vládní koalice s lidovci. A pranýřovat Stracheho jako „nacistu“ nebude z domyslitelných důvodů v budoucnu už tak dost dobře možné.

Na poslední tiskové konferenci H. C. Strache ještě oznámil, že obdržel pozvání na setkání do Libanonu a do Sýrie. Zamýšlí tam prý pokračovat ve svém angažmá na Blízkém východě a chce si prý udělat obrázek o situaci na vlastní oči. Dokonce prý nevylučuje, že se tam setká i se zástupci Hisbollah a Hamas. To může být ještě zajímavé.