pondělí 17. ledna 2011

H. C. Strache o Geertu Wildersovi: „Máme tu naprosto jiné názory, to není moje linie“

Tématiky prosincové cesty představitelů FPÖ do Izraele se nyní chopila i rakouská veřejnoprávní televize ORF. Hostem v nedělním pořadu „Pressestunde“ byl tentokráte předseda Svobodných Heinz-Christian Strache. Podstatná část rozhovoru, který s politikem vedl vedle redaktora ORF také novinář z deníku Kleine Zeitung, se točila kolem Stracheho cesty na Blízký východ koncem loňského roku.

Strache označil svá jednání a setkání v Izraeli za „dialog“ a v této souvislosti zdůraznil, že pokud je s někým veden dialog, automaticky to přeci neznamená nekriticky přijímat názory druhé strany. Novináři však Strachemu předhodili, že se v Izraeli setkal s osadníky, kteří jsou dokonce i v rámci Izraele vnímáni rozporuplně. Prý také nevyznělo zrovna jako neutrální pozice, když H. C. Strache k osadníkům doslova prohlásil: „Naše srdce jsou s Vámi“. Strache byl dotazován, zda se skutečně domnívá, že si mohl o Izraeli učinit reprezentativní obrázek, když se setkal s kruhy, zastávajícími extrémní pozice.

Předseda FPÖ se zmínil také o své účasti na jednání konference o islamismu, která v Izraeli právě v těch dnech probíhala. Řekl, že na konferenci padlo mnoho různých a odlišných názorů, a při té příležitosti se distancoval i od holandského politika Geerta Wilderse. Konkrétně k tomu uvedl: „Máme tu naprosto jiné názory než pan Wilders v Holandsku, který tu v mnoha oblastech naprosto nediferencovaně vyjadřuje postoje, také na veřejnosti. To není moje linie.“ H. C. Strache uvedl, že jeho strana se nestaví odmítavě k islámu jako takovému, ale pouze k jeho zneužívání fundamentalismem a proti násilí. V této souvislosti řekl, že jeho strana respektuje každé náboženství. Redaktor ORF Strachemu však připomněl, že jako jeho doprovod cestovala do Izraele také členka FPÖ Elisabeth Sabaditsch-Wolffová, proti které se tento týden koná proces pro „popuzování“ k nesnášentlivosti. (Aktualizace z 18.1.2011: pokračování soudního přelíčení bylo odloženo na 15. únor 2011). Novinář citoval slova Sabaditsch-Wolffové, které nahrála redaktorka týdeníku NEWS na jednom semináři o islamismu koncem roku 2009, na němž tato donedávna neznámá členka FPÖ vystoupila. Z jejího tehdejšího projevu vyplývá, že tato politička odmítá rozlišovat mezi „špatným“ a „dobrým“ islámem, ale brojí proti islámu jako takovému – citát: „Mluvíme zde o islámu, o islámu jako takovém. Nehovoříme o fundamentalismu, extremismu, islamofašismu. Rozlučte se se slovem islamismus, zapomeňte na to, to neexistuje.“ H.C. Strache tato slova Sabaditsch-Wolffové označil za soukromý názor, který ovšem také neodpovídá stranické programatice FPÖ.

Lze vlastně považovat za „zásluhu“ zpravodajského týdeníku NEWS, že se Sabaditsch-Wolffové učinila nechtěně podivná popularita u většinou neskrývaně proizraelsky orientovaných kruhů, zaměřujících se na „kritiku islámu“ - a to spíše mimo Rakousko, kde ji sotva někdo zná. Redaktorka časopisu NEWS Veronika Dolna podala na tuto členku FPÖ trestní oznámení z důvodů podněcování nesnášenlivosti a tím z ní učinila jakousi „mučednici“ antiislamismu v kruzích solidarizujících se zároveň s Izraelem. Elisabeth Sabaditsch- Wolffová je od té doby vyzdvihována zejména internetovým portálem Politically Incorrect, kde se pravidelně objevují společné snímky této političky v srdečném „objetí“ s Geertem Wildersem. Nutno ovšem dodat, že běžným Rakušanům a i dost možná mnohým členům FPÖ tohle jméno nic neříká. Její extrémně protiislámské a zároveň proizraelské postoje nereprezentují navíc ani politiku FPÖ, jak vlastně v rozhovoru pro ORF nyní potvrdil i sám H. C. Strache. Mezitím dokonce i „český“ portál Eurabia.cz přinesl v poslední době několik oslavných článků o Elisabeth Sabaditsch-Wolffové. Přízeň těchto stránek si tato žena získala v první řadě svou extrémní proizraelskou linií a štvaním proti islámu jako takovému, čímž není o nic pozadu za holandským politikem Geertem Wildersem. Jako zajímavá se jeví také skutečnost, že antislámské kurzy Sabaditsch-Wolffové nejsou běžně navštěvovány ani funkcionáři FPÖ, nad čímž si jejich pořadatelka podle listu Die Presse posteskla: "Měla jsem teď poprvé jednoho poslance FPÖ jako návštěvníka mého semináře. To je ostuda."

V pořadu "Pressestunde" Strache také odmítl spekulace, podle kterých jej do Libanonu pozval Hizballah, a podrhl kurs, v rámci kterého FPÖ nadále bude usilovat o zachování a udržování neutrality Rakouska, jakožto bude i odmítat členství ve vojenské organizaci jako je NATO. (-lb-)