neděle 3. dubna 2011

Neoficiální odpověď Mateje Mináče

V návaznosti na Otevřený dopis režisérovi filmu Nickyho rodina Mateji Mináčovi.
Lukáš Beer
Zachránil Nicholas Wertheimer
(Winton) skutečně "669 českých
a slovenských dětí před smrtí"?
Před dvěma měsíci vyšly na tomto místě dva články poukazující na skutečnost, že producenti dokumentárního filmu „Nickyho rodina“, který se zabývá životem a působením Nicholase Wintona, navrhovaného v České republice na ocenění Nobelovy ceny míru, běžně uvádějí, že Nicholas Wertheimer, jak se Winton vlastním jménem jmenuje, údajně svého času „zachránil 669 českých a slovenských dětí“ před smrtí. Propagace tohoto filmového produktu a jeho uvedení v České republice se těší mimořádné podpoře zdejších médií, ale i podpoře osobností z politického a uměleckého života.

Řada českých médií přitom zcela nekriticky a povrchně přebírá zmíněné tvrzení autorů, podle nichž Wertheimer (Winton) zachraňoval „české a slovenské“ děti před smrtí, aniž by bylo poukázáno na zjevnou nepravdu tohoto tvrzení.

Již 3. února 2011, tj. před dvěma měsíci, zaslal pan Mináč redakci krátkou odpověď, ale v zápětí ji ještě požádal o sečkání, než vyhotoví odpověď novou, která pak bude moci být umístěna na stránkách. Dodnes ovšem k zaslání „oficiální verze“ odpovědi ze strany pana Mináče bohužel nedošlo. Redakce Našeho směru nepovažovala za etický postup zveřejnit prozatímní odpověď Mateje Mináče bez jeho výslovného souhlasu s očekáváním, že se autor k otázce za několik týdnů ještě vrátí.

K tomu ale bohužel již nedošlo. Po důkladném zvážení redakce se tedy dnes tato odpověď v plném znění zveřejňuje. Odůvodnění: ve srovnání s mimořádnou mediální podporou a prezencí dokumentárních filmů o Nicholasu Wertheimerovi (Wintonovi) v České republice se účinek ojedinělých kritických poznámek na stránkách Náš směr při zohlednění jejich celkové publicity nepřísluší přirovnat ani k pověstné jehle v kupce sena. Redakci také není známo, že by na přinejmenším velmi diskutovatelná tvrzení tvůrců zmíněných dokumentárních projektů bylo poukazováno také na jiném místě. Považuje tedy za naprosto správné zveřejnit alespoň tuto odpověď.

Následuje plný text odpovědi. Redakce se z etických důvodů zdráhá podrobit tuto odpověď vlastnímu kritickému rozboru a zasílá odkaz na tento text zároveň na emailovou adresu Mateje Mináče.

Vážený pán Lukáš Beer,
.
ďakujem za Váš email. Chcel by som Vás upozorniť, že neprišlo len k zachraňovaniu židovských detí, pretože, a to iste viete, na Hitlerovom zozname nepriateľov boli tiež komunisti, sociálni demokrati, intelektuali, spisovatelia atď., pán Winton a jeho skupina dobrovolníkov zachraňovali deti všetkých týchto skupín, ale tú najvačšiu skupinu tvoria židia. Je naozaj pravda, že Winton zachraňoval tiež deti utečencov zo Sudet, ktoré boli súčasťou Československa. Tieto deti sa na 95% hlásia k Československu. Náš stredoeurópsky región - jeho história je veľmi zložitá, ale já rešpektujem prianie ľudí, ktorí sa hlásia k Československu.
.
V prípade ešte nejakých ďaľších otázok, prosím, neváhajte a obrátte sa na mňa.
.
Matej Mináč