pátek 2. srpna 2013

Blíží se setkání v Klosterneuburgu: „Hledat most pospolitosti“

Kamas promluví jako hlavní řečník na sudetoněmeckém setkání v rakouském Klosterneuburgu před zástupci téměř všech rakouských parlamentních politických stran 
Na setkání sudetských Němců v Klosterneuburgu hovořil v minulosti i
Jiří Blažek o tom, jak téma vyhnání zpracovávají české školní učebnice.
Foto: Alfred Nechvatal
Jako každý rok proběhnou v září ve Vídni, a především pak v nedalekém Klosterneuburgu, slavnostní Sudetoněmecké dny vlasti, kterých se pravidelně účastní i zástupci téměř všech politických stran. Jako jediná parlamentní politická strana v Rakousku nemá strana Zelených svého mluvčího pro otázky vyhnanců, jinak vysílají však všechny ostatní vládní i opoziční politické strany své zástupce na toto nejdůležitější setkání sudetských Němců, kteří po roce 1945 našli vlast v Rakousku. Dříve se tohoto setkání účastnil i bývalý vyhnanecký mluvčí za politickou stranu FPÖ, Martin Graf, který zároveň zastával funkci zastupujícího viceprezidenta Národní rady (rakouský parlament). Nyní funkci vyhnanců v této politické straně zastává Anneliese Kitzmüllerová, kterou předseda FPÖ Heinz Christian Strache zařadil hned na třetí pozici v celostátní kandidátní listině pro parlamentní volby, jež v Rakousku proběhnou dva týdny po těchto sudetoněmeckých slavnostech, totiž 29. září 2013.

V sobotu 14. září odpoledne bude nejprve ve Vídni v „Domě domoviny“, kde se nachází i sídlo Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Rakousku (SLÖ), promítán nejprve dokumentární film Simona Wielanda "Němci ven! Deutsche raus!". Následující neděli bude zahájeno letošní shromáždění sudetských Němců v nedalekém městečku Klosterneuburg, jež se tento rok koná pod heslem „Hledat most pospolitosti“ (Die Brücke der Gemeinsamkeit suchen), koncertem na Radničním náměstí. Ve 14 hodin bude na tomto místě zahájen slavnostní krojovaný průvod až k Sudetoněmeckému náměstí, kde budou položeny věnce mrtvým a padlým a bude uctěna jejich památka. V 15 hodin bude zahájeno shromáždění v sále „Babenbergerhalle“, kde jako hlavní řečník vystoupí Pavel Kamas. Jeho projevu budou předcházet pozdravná slova starosty města, stejně jako jednotlivých mluvčí politických stran SPÖ (sociální demokraté), ÖVP (lidová strana), FPÖ (Svobodní) a pravděpodobně i BZÖ (Svaz Budoucnost Rakousko). Na dotaz Našeho směru, zda při této příležitosti hodlá tematizovat ve svém projevu i jeho trestní stíhání v České republice, prozatím Kamas odmítl podávat bližší informace. (-lb-)