úterý 6. srpna 2013

Ve čtvrtek 8. srpna začíná proces se skupinou „pravicových extremistek“ z organisace Resistance Women Unity

Tisková zpráva 
Brno, 6. srpna 2013 - Ve čtvrtek 8. 8. 2013 zahájí Obvodní soud pro Prahu 2 hlavní líčení ve věci patnácti mladých  žen, které obžaloba viní z toho, že jako členky neregistrované organisace Resistance Women Unity (RWU) v letech 2007–9 podporovaly a propagovaly ideologii pravicového extremismu. Případ byl přidělen soudkyni JUDr. Daniele Reifové a obžalovaným hrozí tresty od tří do osmi let vězení.

Obhajoby sedmi z patnácti obžalovaných se ujal brněnský advokát Mgr. Robert Cholenský, Ph.D. Ten dosavadní postup soudkyně Reifové ostře kritisuje a říká : „Co se v tomto procesu děje, naprosto vybočuje mimo rá mec toho, s čím jsem se ve své advokátní praxi kdy setkal. Doktorka Reifová například – v rozporu se zákonem – vyloučila z předchozí ho jednání, při kterém vyslýchala dvě obžalované, veřejnost, záměrně nepřesně protokolovala a při kladení otázek vkládala obžalovaným do úst výroky, které ve skutečnosti nezazněly. Celé to, bohužel, navozuje tísnivou atmosféru nesvobody, kterou si pamatujeme z politických proceců z 80. let."

Nad tím, jak je koncipována obžaloba, pod níž je podepsán děčínský státní zástupce JUDr. Lubomír Dolana (mimochodem sám bývalý člen komunistické strany), vyjadřují podiv mnozí. Například známý sociolog Petr Hampl v internetovém deníku Neviditelný pes napsal: "„Je příliš mnoho náznaků, že skutečným cílem je zastrašit lidi z nižších vrstev před politickou aktivitou.“ Podobně, a ještě ostřeji, se na svém blogu vyjád řil i Stanislav Jánský.

Za kuriosní okolnost lze považovat rovněž fakt, že o znalecký posudek požádaly orgány činné v trestném řízení plzeňskou filosofickou fakultu, ačkoliv obhajoba správně namítala, že na tomto pracovišti působí akrivistka Věra Tydlitátová, jež má v řízení postavení poškozené. "Autory posudku jsou přitom lidé, kterým, obrazně řečeno, ještě neoschl inkoust na magisterském diplomu, a sami by se znalci vůbec nemohli stát pro nedostatečnou odbornou praxi", upozorňuje obhájce Cholenský. "Proces s mými klientkami až příliš připomíná to, co známe z předchozího režimu: policie, státní zastupitelství i soud plní politickou objednávku a právo, hmotné i procesní, musí jít stranou, zatímco skuteční zločinci spravedlnosti často unikají, případně si jich spravedlnost nevšímá", dodává.

Hlavní líčení se koná ve čtvrtek 8. srpna od 10.00 hodin v jednací síni č. 138 u Obvodního soudu pro Prahu 2, Francouzská 19.

Tisková zpráva, autor Tomáš Pecina,  ZDROJ