středa 7. srpna 2013

Kanada si osvojuje právo peskovat Rusko kvůli zákonu omezujícímu propagaci homosexuality

Související text:  Povzbuzení z Moskvy
Vladimír Stwora 
Foto: Screenshot CTV News
V hlavních večerních zprávách stanice CTV včera (5.8. - pozn. NS) proběhl tříminutový shot (ten původní jsem nenašel, ale ZDE je podobný záběr) o protestech kanadské „veřejnosti“ proti tomu, že ruská duma přijala zákon omezující propagaci homosexuality mezi dětmi a mládeží. Bylo to podáno tak, že ten ruský zákon odsuzuje každý, koho se v Kanadě na to zeptáte, „náhodné“ rozhovory na ulici, všichni dotazováni jednoznačně vyjádřili vnitřní nesouhlas a odsouzení homofobních Rusů, nikdo z dotázaných nevybočil z řady, nikdo ani nezůstal neutrální.

Součástí zprávičky byly záběry na nechutně zmalované, rozchechtané a polonahé hejsky v průvodu Pride Parade ve Vancouveru, zmagořené slepice na alegorických vozech (mladé, hezké dívky v reprodukčním věku s mozečky nepřesahující rozměr těch drůbežích), další mladé lidi na vozech i pěšky se stříkacími pistolemi, kteří radostně stříkali vodu na davy na chodnících (co je na tom veselého, jsem nějak nepochopil a pokud to má být alegorie toho, co si myslím, že je, tak je to skutečně hnus), dokonce zásobovací týmy – dívky s kanystry vody, které přímo za pochodu doplňovaly vyprázdněné stříkací pistolky, protože jak řekl jeden stříkající, „voda se rychle spotřebuje“.

Foto: screenshot CTV News
Je zvláštní, že extrémně puritánským Kanaďanům, které nikdy nevidíte na ulici se líbat, kteří i do sauny chodí v plavkách a pohled na tříletou holčičku bez podprsenky by jim přivodil mravnostní šok, tolerují oplzlé a nechutné scény doprovázející každou takovou akci.

Někteří homo-milci nesli portréty Vladimíra Putina s posměšnými či nesouhlasnými texty. Pak do toho střih do ulic někde v Rusku, kde policie diskutuje (slušně) s účastníky Pride Parade tam. Zřejmě se nepodařilo pořídit více inkriminující policejní zásahy, čehož kanadští reportéři jistě litovali.

Následovala obava, zda nebudou při Olympiádě v Soči přihřátí sportovci perzekvováni či jinak trestáni za svou orientaci a pak už přirozená úvaha, zda by Kanada neměla příští olympijské hry v Rusku ignorovat nejen z obavy před perzekucí, ale jaksi „z principu mravního“. Rozhovor s nějakým kanadským sportovcem, ten řekl, že ano, že by měla.

Vzpomínám si, že když kanadská CTV krátce referovala o nepokojích veřejnosti ve Francii po přijetí zákona legalizujícího sňatky homosexuálů, bylo to podáno jako naprosto okrajová záležitost. Demonstrující byli vykresleni jako skupinka náboženských fanatiků, kterou naštěstí nikdo nebere vážně a zprávička byla zařazena až na konci a trvala jen několik vteřin.

Tak si říkám, kde se v těch Kanaďanech bere ta drzost kritizovat zemi, kterou neznají, kde nikdy nebyli, kterou polovina z nich ani nenajde na mapě? Kdo jim dává právo brát si do huby jméno Putina a zesměšňovat ho, co o něm vlastně vědí? Moc rád bych se některého z účastněných na to zeptal.

Často peskujeme česká média pro jejich nevyváženost a zaujatost, ale myslím, že to vůči nim není fair. Že česká média mají ještě hodně co dohánět, co se nevyváženosti a zaujatosti týče, mohla by se u těch kanadských ještě učit.

Článek převzat se souhlasem autora. Zdroj: ZVĚDAVEC.org