pátek 2. srpna 2013

Kamas dnes odmítl vypovídat na policii

Slovenské knihkupectví Panta Rhei tvrdí, že knihu „Němci“ už nemá na skladě – na webu ji však stále nabízí. Miroslav Mareš: "Je to Kamasův trik" (Aktualizace z 3.8.2013)
Brněnský vydavatel Pavel Kamas, kterému bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu schvalování a popírání genocidia, dnes využil svých zákonných možností a odmítl před policií vypovídat. Dále se odmítl podrobit sejmutí "identifikačních údajů", což bylo policejním orgánem akceptováno a na místě zaprotokolováno. Z tohoto důvodu Kamas za přítomnosti svého obhájce nežádal prozatím nahlédnutí do trestního spisu.

Podle dnešní zprávy slovenského deníku SME odmítlo knihkupectví Panta Rhei reagovat na trestní oznámení, podané na něj spolumajitelem vydavatelství guidemedia etc Kamasem bratislavské krajské prokuratuře. Podal totiž zároveň trestní oznámení na autory Jiřího Vacka a Jiřího Krutinu pro podezření z trestného činu hanobení národa a podněcování k nenávisti. Ve své knize "Němci" o rozsahu 140 stran tito autoři podle Kamase skutečně prokazatelně otevřeně hanobí národ (německý) tím, že jej ve svém díle kolektivně a bez rozdílu označují za „ne-lidi“, „zrůdy“ a „zvířata“. Knihkupectví Panta Rhei stále stále tuto knihu nabízí na svých internetových stránkách.

V souvislosti s předcházejícím plošným stažením všech knih nakladatelství guidemedia etc z prodejních sítí na Slovensku odůvodnil Pavel Kamas trestní oznámení na Panta Rhei takto: „Když máme být my za kvalitní historický dokument označováni za jakési extremisty, nechť tedy slovenská Policie prověří, jak je možné, že knihkupectví distribuuje knihu, ve které se nejodpornějším způsobem otevřeně hanobí národ.“ V dnešní zprávě deníku SME se však uvádí, že „knihu Němci Pantha Rhei na skladě již dlouho nemá, nabídka svítí jen na webu“. Slovenské knihkupectví nechce na Kamasovy výroky reagovat a na svém rozhodnutí neprodávat knihy z produkce guidemedia etc nehodlá nic měnit.

List se také dotazoval politologa Miroslava Mareše na jeho názor ohledně podání trestního oznámení Kamasem: „Kamas sa snaží uvažovat dlouhodobě a poukázat na dvojitý metr při aplikaci zákona.“ Jde podle něj o trik, který mu má pomoci obhájit se před soudem. (-lb-)