neděle 9. března 2014

Středa 12. 3. 2014: Kamas promluví v Košicích o svobodě slova a o trestním stíhání vydavatelů

Ve středu 12. března proběhne v Košicích prezentace nedávno vydané knihy německého autora Michaela Winklera (Pranýř), spojená s přednáškou brněnského nakladatele Pavla Kamase na palčivé téma „Svoboda slova – aneb o čem se hovořit může a o čem ne“. Knihy nakladatelství guidemedia etc mají mnoho čtenářů i na Slovensku a Kamas v Košicích pohovoří nejen o samotném autorovi knihy a jejím obsahu, ale naváže i na aktuální trestní stíhání jeho osoby a také dalších spolupracovníků vydavatelství. Jak známo, brněnské státní zastupitelství v uplynulých dnech rekvalifikovalo svou obžalobu dokonce na závažný zločin, za který vydavatelům a autorovi komentářů inkriminované knihy hrozí až 10 let vězení.

O problematice jsou informováni i lidé v sousedních státech a Kamas byl slovenskými čtenáři a příznivci požádán , aby promluvil o „celé absurditě“ a o určitých skandálních okolnostech stíhání. Zároveň chce poukázat na křiklavý „dvojí metr české justice“, pokud jde o zcela běžné hanobení určitých etnik nebo schvalování a bagatelizace jejich genocidy na půdě České republiky, ať už formou různých publikací, nebo prostřednictvím výroků politiků. Sám zastává názor, že český stát by měl nadále tolerovat svobodu slova, pokud nějaký autor např. nazývá Němce „ne-lidmi“ a schvaluje jejich zabíjení, stejně jako je tolerováno vědomé falšování dějin státními historiky, nicméně o to víc považuje za „do nebe křičící skandál“, pokud jemu a jeho kolegům hrozí mnohaleté vězení za vydání publikace, jež obsahovala čistě nepopíratelná historická fakta.

Atmosféra strachu a právní nejistoty z toho, „o čem se hovořit může a o čem ne“, vedla vydavatele dokonce k neobvyklému kroku – právě kvůli vydání knihy „Pranýř“ podali Pavel Kamas společně se svým kolegou Lukášem Novákem preventivně sami na sebe trestní oznámení pro podezření spáchání přečinu „bagatelizace a schvalování genocidia“. O motivech a smyslu svého postupu, stejně jako o samotných pohnutkách vydání knihy, pro které je nyní trestně stíhán, po přednášce pohovoří s přítomnými posluchači.

Vítáni jsou samozřejmě nejen dosavadní čtenáři knih z produkce vydavatelství, ale všichni ti, kteří by si rádi učinili sami nezávislý úsudek o tom, zda je postup odpovědných českých orgánů v této věci objektivní a vyvážený. Pavel Kamas rád odpoví na všechny připravené dotazy – vezměte tedy sebou i své přátele a známé, čeká na Vás plodná diskuse na téma svoboda slova a svoboda historického bádání.

Prezentace se koná ve středu 12. 3. 2014 
v 17:00 hodin 
v Košicích, ul. Pribinova 1. 
Vstup volný!