pondělí 3. března 2014

Vydavatelé "Pranýře" podávají sami na sebe trestní oznámení

Brno, 3. března 2014. Majitelé brněnského nakladatelství guidemedia etc s.r.o. Pavel Kamas a Lukáš Novák podali sami na sebe trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestných činů popírání genocidia a hanobení národa. Oznámení adresovali k rukám státního zástupce Jana Petráska, který má na starost i kauzu vydání Hitlerových projevů, v níž jsou Kamas i Novák rovněž hlavními aktéry. Předmětem jimi iniciovaného šetření má být obsah knihy německého publicisty Michaela Winklera, ve které se autor pár větami otřel také o choulostivější historická témata.

Nakladatel Pavel Kamas zdůvodňuje podání trestního oznámení na sebe a svého kolegu tím, že jejich současná kauza vydání Hitlerových projevů, ve které se již čeká na prvoinstanční rozhodnutí soudu, podle nich ukázala, jak nepřehledný je v ČR právní stav v této oblasti. Není prý jasné, co se vlastně smí a nesmí, což má dávat prostor ke svévolné represi státu vůči komukoli, kdo slovem či písmem „vybočí z řady“.

 „Na knize pochopitelně nic špatného není, přesto nás někteří spolupracovníci v obavách z dalšího trestního stíhání od vydání Winklerovy knihy vehementně zrazovali. Úsměvné je, že jen kvůli asi pěti větám z celkových 330 stran textu, kde se autor věnuje převážně současným celosvětovým problémům, kritikou západní demokracie, eura a USA“, vysvětluje Kamas své záměry s tím, že právě to jej podnítilo uchopit věc takto svérázně, a pokračuje: „Jednak chceme poukázat na stav, kdy policie plýtvá silami zkoumáním textů knih, místo aby potírala skutečnou kriminalitu, jednak chceme mít už konečně jistotu, kde tedy má svoboda slova v podání českého práva hranice, a chceme to mít potvrzené kulatým razítkem.“

Vydavatel, mezi jehož odběratele patří i Židovské muzeum v Praze, které od nakladatelství odebírá i tituly jako například Program NSDAP, se nijak netají svým přesvědčením, že právě přízeň této prominentní klientely potvrzuje kvalitu jeho produkce. „Ta je bezpochyby extravagantní, ale rozhodně ne trestná“, trvá na svém Kamas a neskrývá svou zvědavost, zda státní zástupce jeho podání zamítne jako bezdůvodné, nebo proti němu zahájí další trestní stíhání. (Tisková zpráva guidemedia etc.)