sobota 22. března 2014

Ukrajinští Židé píší Putinovi: Cítíme se v naší zemi bezpečně, zato v Rusku narůstá antisemitismus a řádí tam neonacisté

Josef Zissels: „Ukrajinští nacionalisté jsou pod nejlepší kontrolou“ 
Josef Zissels
Rakouský deník Der Standard otiskl dnes otevřený dopis, který židovští občané Ukrajiny adresují ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Dopis, pod nějž se podepsal přeseda Asociace židovských společenství a organizací Ukrajiny a viceprezident Kongresu národních menšin Ukrajiny Josef Zissels a dalších 19 židovských osobností, žijících v této zemi, je plný ostrých útoků na ruského prezidenta. Podle ukrajinských Židů jsou „nacionalisté“ na Ukrajině pod naprostou kontrolou vlády a "civilní společnosti" a nepředstavují žádnou hrozbu pro demokratický vývoj země. Podle signatářů dopisu je naopak situace v Rusku mnohem nebezpečnější – antisemitismus a ruští neonacisté podle nich představují reálnou hrozbu. Tvrzení o údajném nebezpečí pro ukrajinské Židy jsou podle nich výplodem ruské propagandy a Židé si nepřejí, aby se jich Putin zastával a vměšoval se do vnitřních záležitostí Ukrajiny. V dopise se doslovně píše:

Vážený pane prezidente!

Jsme židovští občané Ukrajiny: obchodníci, manažeři, osobnosti náboženského a veřejného života, vědci a badatelé, umělci a hudebníci. Obracíme se na Vás jménem mnohonárodního lidu Ukrajiny, ukrajinských národnostních menšin a jménem židovské komunity země.

Tvrdil jste, že Rusko chce chránit práva rusky mluvících občanů Krymu a celé Ukrajiny a že těmito právy současná ukrajinská vláda pohrdá. Z historických důvodů ukrajinští Židé hovoří převážně rusky. Proto náš názor na současný vývoj nemá menší váhu, než názor těch, kdo Vám radí a informují Vás.

Nemyslíme si, že by bylo snadné Vás obelstít. Vědomě si vybíráte lži a pomluvy z velkého množství informací o Ukrajině. A víte velmi přesně, že prohlášení Viktora Janukoviče poté, co byla podepsána poslední smlouva, že „Kyjev je plný ozbrojených osob, kteřé začaly demolovat budovy, kostely a bohoslužebná místa. Nevinní lidé začínají trpět. Lidé byli přímo na ulici okrádáni a zabíjeni...“ jsou naprosté lži od prvního slova po slovo poslední.

Rusky hovořící občané Ukrajiny nebyli ponižováni nebo diskriminováni, jejich občanská práva nenyla omezena. Výmysly o „násilné ukrajinizaci“ nebo o „zákazu ruského jazyka“, v ruských médiích, pocházejí pouze z hlav těch, kdo si je vymysleli. Vaše pevné přesvědčení ohledně nárůstu antisemitismu na Ukrajině také neodpovídá skutečnosti. Vypadá to, že jste si spletl Ukrajinu s Ruskem, kde židovské organizace v posledním roce zaznamenaly nárůst antisemitských tendencí.

V těchto dnech, poté co Ukrajina přežila složitou politickou krizi, se mnozí z nás ocitli na různých stranách barikád. Židé na Ukrajině, stejně jako její všechny ostatní etnické skupiny, nejsou naprosto za jedno ve svých názorech na to, co se v zemi odehrává. Ale žijeme v demokratické zemi a můžeme si rozdílnost názorů dovolit.

Snaží se nám nahnat strach (a s těmito pokusy stále pokračují) „následovníky Bandery“ a „fašisty“, snažícími se uchopit kormidlo ukrajinské společnosti, včetně hrozících protižidovských pogromů. Ano, jsme si dobře vědomi, že politická opozice a síly sociálních protestů v zemi, které zajistily změny k lepšímu, jsou tvořeny různými skupinami. Patří mezi ně nacionalistické skupiny, ale ani ta nejmenší z nich neprojevuje otevřeně antisemitismus nebo xenofobii. A navíc jsme si jisti, že našich několik málo nacionalistů je velmi dobře kontrolováno občanskou společností a novou ukrajinskou vládou – což je více, než lze říci o ruských neonacistech, které povzbuzují Vaše bezpečnostní síly.

Vzájemné porozumění s novou vládou je na nejlepší úrovni, vzájemně se pracuje na partnerství. Kromě toho se ve vládě nahcází několik zástupců národnostních menšin: ministr vnitra je Armén, vicepremiér je Žid, dva ministři jsou Rusové. Nově jmenovaní gubernátoři ukrajinských oblastí také nejsou výlučně Ukrajinci.

Musíme ovšem přiznat, že v posledních dnech byla stabilita naší země ohrožena. A tato hrozba má původ v ruské vládě a konkrétně ve Vás osobně. Je to Vaše politika podněcování separatismu a vystavování Ukrajiny hrubému nátlaku. To ohrožuje nás všechny a všechny Ukrajince, včetně těch, kdo žijí na Krymu a na ukrajinském jihovýchodě. Ti posledně jmenovaní to sami brzo poznají.

Vladimire Vladimiroviči, vysoce si ceníme Vašeho zájmu o bezpečnost a práva ukrajinských národních menšin. Ale nepřejeme si být „bráněni“ rozbitím Ukrajiny a anexí jejího území. Rozhodně Vás vyzýváme, abyste nezasahoval do vnitřních ukrajinských věcí, vrátil ruské ozbrojené síly na místa jejich obvyklé mírové dislokace a zastavil podporu proruského separatismu.

Vladimire Vladimiroviči, jsme naprosto schopní chránit naše práva v konstruktivním dialogu a ve spolupráci s vládou a občanskou společností suverénní, demokratické a jednotné Ukrajiny. Důrazně Vás žádáme, abyste nedestabilizoval situaci v naší zemi a zastavil své pokusy o delegitimizaci nové ukrajinské vlády.
(-lb-, zvýraznění textu red.)